Ministerul Justiției va contesta la Curtea de Apel Chișinău hotărârea în privința lui Oleg Melniciuc

  • 10 Octombrie 2023 17:49
Ministerul Justiției va contesta la Curtea de Apel Chișinău hotărârea în privința lui Oleg Melniciuc

Ministerul Justiției va analiza hotărârea Judecătoriei Chișinău în privința lui Oleg Melniciuc (primul magistrat care a ajuns pe banca acuzaților pentru îmbogățire ilicită) prin care s-a dispus încasarea sumei de 500 de mii de lei drept prejudiciu moral și 5100 de lei – cheltuieli pentru asistență juridică. Instituția precizează că o va contesta la Curtea de Apel Chișinău, transmite IPN.

Totodată, Ministerul Justiției precizează că hotărârea se referă la fapte dintr-un alt dosar și nu la cel de îmbogățire ilicită, așa cum s-a vehiculat. „La baza adoptării hotărârii menționate se află o cauză penală inițiată pe data de 11 august 2017 de către procurorul general, urmare a unui denunț de trafic de influență”, se arată într-un comunicat de presă emis de MJ.

Pe data de 22 ianuarie 2020, prin ordonanța procurorului în Procuratura Anticorupție, s-a dispus scoaterea lui Oleg Melniciuc de sub urmărire penală pe motiv că nu au fost întrunite elementele infracțiunii de trafic de influență, iar procesul penal a fost clasat.

În consecință, Oleg Melniciuc a înaintat o cerere de chemare în judecată împotriva Ministerului Justiției, intervenient accesoriu Procuratura Generală și Consiliul Superior al Magistraturii, privind modul de reparare a prejudiciului cauzat prin acțiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, ale procuraturii și ale instanțelor judecătorești, iar instanța de judecată a admis integral cererea.

În septembrie 2021, Oleg Melniciuc a fost condamnat de către Judecătoria Anenii Noi la șapte ani de închisoare cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip închis. Magistratul a fost condamnat în baza acuzațiilor că în perioada anilor 2013-2017 a inclus intenționat date incomplete sau false în declarațiile de avere și interese personale, dar și că deține bunuri materiale valoarea cărora depășește substanțial mijloacele dobândite și care, nu puteau fi obținute legal. Sentința nu este definitivă. Oleg Melniciuc pledează nevinovat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău