Ministerul Justiției propune mai multe modificări la legislația privind activitatea sistemului judecătoresc

  • 15 Februarie 2022 16:58
Ministerul Justiției propune mai multe modificări la legislația privind activitatea sistemului judecătoresc

Ministerul Justiției propune pentru consultare publică un proiect de lege care prevede mai multe modificări la legislația privind activitatea sistemului judecătoresc. Scopul acestuia este de a sincroniza prevederile legale cu amendamentele constituționale referitoare la sistemul judecătoresc, adoptate prin Legea pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, din 23 septembrie 2021. Documentul este propus pentru consultări publice, avizare și expertizare, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Proiectul de lege vine cu un șir de modificări referitoare la procedura de numire a judecătorilor, a președinților și vicepreședinților instanțelor judecătorești de toate nivelurile, imunitatea judecătorilor, componența Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), durata mandatului de membru al CSM etc.

Astfel, se propune ca președinții și vicepreședinții judecătoriilor și ai curților de apel să fie selectați și propuși în funcție de către CSM, pe un termen de 4 ani. De asemenea, este necesară excluderea termenului inițial de cinci ani de numire a judecătorilor. Aceștia vor fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani. O altă modificare se referă la imunitatea magistraților. Se propune ca judecătorii să beneficieze doar de imunitate funcțională. Inclusiv Comisia de la Veneția susține că magistrații nu trebuie să beneficieze de imunitate generală, „care i-ar proteja de urmăririle pentru acțiunile criminale pentru care aceștia trebuie să răspundă în fața instanțelor”, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției.

Proiectul de lege prevede și modificarea componenței CSM. Se propune aducerea în concordanță a prevederilor Legii cu privire la CSM cu amendamentele constituționale referitoare la componența CSM. Astfel, președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), ministrul Justiției și procurorul general nu vor mai fi membri de drept în CSM. La fel, va fi extinsă durata mandatului de membru al CSM de la patru la șase ani, dar fără posibilitatea de a deține două mandate.

Proiectul prevede și condițiile pe care trebuie să le întrunească candidatul la funcția de membru al CSM, care nu vine din rândurile judecătorilor. Astfel, în funcția de membru va putea fi aleasă persoana care întrunește următoarele condiții: are înaltă reputație profesională; are integritate profesională, are experiență în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant de cel puțin șapte ani; nu a activat în ultimii doi ani până la momentul depunerii cererii în cadrul organelor puterii legislative, executive sau judecătorești; nu este afiliată politic. De asemenea, documentul detaliază mecanismul votării în Parlament a candidaților la funcția de membru în CSM, care nu vin din rândurile judecătorilor.

Proiectul de lege poate fi consultat AICI.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău