Boris Johnson: Sprijinul nostru pentru Ucraina trebuie să continue până când Putin se va retrage

  • 24 August 2022 11:15
Boris Johnson: Sprijinul nostru pentru Ucraina trebuie să continue până când Putin se va retrage

Comunitatea internațională trebuie să continue să ofere Ucrainei tot sprijinul necesar, inclusiv asistență de securitate, până când Rusia își va retrage forțele de pe întreg teritoriul Ucrainei, la cel de-al doilea summit al Platformei Crimeea, de la Kiev, relatează dpa, preluat de Agerpres.

„Nu vom recunoaște niciodată anexarea de către Rusia a Crimeei sau a oricărui alt teritoriu ucrainean. În fața asaltului lui Putin, trebuie să continuăm să le oferim prietenilor noștri ucraineni tot sprijinul militar, umanitar, economic și diplomatic de care au nevoie până când Rusia va pune capăt acestui război hidos și își va retrage forțele de pe întreg teritoriul Ucrainei”, a declarat premierul britanic Boris Johnson.

Johnson a menționat că anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014 a fost precursorul direct al războiului de astăzi. Cu toate acestea, atunci, „nu toată lumea și-a dat seama de enormitatea a ceea ce se întâmpla la acel moment”. Dar după ce Putin și-a intensificat atacul împotriva Ucrainei la 24 februarie, comunitatea internațională a reacționat cu putere și unitate.

„Dar primul act al acestei tragedii s-a deschis cu opt ani mai devreme, când forțele rusești au început să se desfășoare în Crimeea și să preia controlul asupra unei peninsule… Dintr-o lovitură, Putin a anexat cu forța teritoriul unei țări europene – și a redesenat cu forța o frontieră europeană pentru prima dată din 1945 încoace”, a declarat premierul britanic.

Potrivit acestuia, Putin a transformat Crimeea într-o tabără armată și a folosit-o ca una dintre rampele de lansare pentru a invada Ucraina la 24 februarie. „Și mi-e teamă că toate acestea au o și mai mare relevanță astăzi, deoarece Putin plănuiește să facă cu unele părți ale Ucrainei, de fapt cu toată Ucraina, ceea ce a făcut cu Crimeea, și pregătește mai multe anexări și mai multe referendumuri false”, a spus Johnson.

Premierul britanic a subliniat că „niciodată nu a fost mai important pentru noi toți să ne unim pentru a apăra principiul fundamental al dreptului internațional, și anume că, niciun teritoriu, nicio țară, nu poate dobândi teritoriu sau schimba granițele prin forța armelor”.

Cel de-al doilea Summit al Platformei Crimeea a început marți, 23 august, la Kiev. Președintele Zelenski a deschis evenimentul, adresându-se participanților la summit.

Șaizeci de țări și organizații internaționale participă la summit, dintre care aproximativ 40 la nivel de președinți și prim-miniștri, transmite caleaeuropeana.ro.

Summitul se desfășoară online din motive de securitate, dar unii reprezentanți ai comunității internaționale au sosit în Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău