Ministerul Infrastructurii a emis ordinul privind noile tarife la transportul de pasageri

  • 21 Februarie 2022 08:55
Ministerul Infrastructurii a emis ordinul privind noile tarife la transportul de pasageri

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a publicat pe pagina sa oficială Ordinul privind noile tarife pentru transportul rutier raional și interraional, transmite MOLDPRES.

Potrivit documentului, au fost introduse două tipuri de tarife, în funcție de categoria transportului. Este vorba de confort I sau confort II. Or, prețul va fi cu 0,10 lei per kilometru mai scump față de prețul curent, scrie sursa citată.

Ordinul MIDR arată că la transportul interraional, pentru categoria de confort II prețul va fi de 0,70 lei per kilometru, iar pentru categoria de confort I prețul va fi de 0,80 lei per kilometru.

Pentru serviciile regulate în traficul raional costul va fi: pentru categoria de confort II - 0,80 lei per kilometru; pentru categoria de confort I - 0,90 lei per kilometru.

„În baza deciziei consiliilor locale din cadrul autorităților administrației publice locale de nivelul întâi, transportatorii pot aplica tarife de până la 1 leu per kilometru pentru un pasager la serviciile regulate în trafic interraional, iar la serviciile regulate în trafic raional, până la 1,10 lei per kilometru”, indică MIDR.

Microbuzele vor putea aplica tarife pentru clasa „confort I” doar după ce vor obține un certificat de clasificare corespunzător, conform sursei citate.

Scumpirea prețurilor la bilete se înscrie în prevederile noului Program național „TRANSPORT MODERN”, lansat la 16 februarie.

Programul prevede standarde mai înalte pentru serviciile de transport rutier de pasageri și conține mai multe măsuri care vor pune bazele unui parteneriat între autorități și operatorii de transport, în beneficiul direct al oamenilor. Printre acțiunile incluse în plan se regăsesc: dezvoltarea unui program național de susținere a transportatorilor pentru înnoirea parcului auto; modificarea metodologiei de calcul al tarifelor pentru pasageri și serviciile de autogară; combaterea transportului ilicit de pasageri; optimizarea rutelor; elaborarea strategiei de mobilitate.

„Programul „Transport Modern” este unul curajos, menit să facă regulă și să schimbe din temelie acest domeniu, iar oamenii să beneficieze de servicii de transport  sigur, confortabil și accesibil. Tariful achitat pentru serviciile de transport trebuie să fie unul corect, atât pentru oameni, cât și pentru operatori. Vom depune eforturi reale, cum nu s-au mai făcut până acum, dar avem așteptarea și ca operatorii să fie gata să crească investițiile și să aibă mai mult respect pentru beneficiari”, a declarat la evenimentul de lansare vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău