Ministerul Finanțelor vine cu precizări în legătură cu tichetele de masă și subliniază că acestea nu vor fi anulate

  • 24 Iulie 2019 18:07
Ministerul Finanțelor vine cu precizări în legătură cu tichetele de masă și subliniază că acestea nu vor fi anulate

Ministerul Finanțelor vine cu precizări în legătură cu tichetele de masă și subliniază că acestea nu vor fi anulate, ci ar urma să fie supuse impozitării în regim general.

Tichetele de masă reprezintă, în prezent, salarii care nu contribuie la plăți medicale, sociale și pensii, astfel se va recurge la achitarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și impozitului pe venit, se arată într-un comunicat al ministerului.

În prezent, conform estimărilor, 30 de mii de persoane beneficiază de tichete de masă, din partea a aproximativ 620 de angajatori, se mai arată în comunicat. Ministerul Finanțelor mai arată că, dacă tichetele de masă nu vor fi impozitate, există riscuri extrem de mari ca în anul 2020 să fie înregistrat un fond de aproape 1 miliard de lei din care nu sunt achitate contribuții. Acest fapt pune în pericol sustenabilitatea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat, care a înregistrat în 2019 un deficit de 2,8 miliarde de lei, față de 1,1 miliarde anul trecut. Acesta urmează a fi acoperit din bugetul de stat.

Ministerul mai amintește că tichetele de masă au fost introduse concomitent cu o reformă amplă de reducere a cotei contribuțiilor sociale, creând astfel riscuri serioase pentru sustenabilitatea bugetară.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău