Ministerul Energiei: Cu ajutorul Olandei, R. Moldova va avea până la sfârșitul anului un sistem informațional de management energetic al clădirilor publice

  • 16 Iunie 2023 13:25
Ministerul Energiei: Cu ajutorul Olandei, R. Moldova va avea până la sfârșitul anului un sistem informațional de management energetic al clădirilor publice

Ministerul Energiei anunță că, grație ajutorului Ambasadei Olandei, Republica Moldova va avea până la sfârșitul anului un sistem informațional de management energetic al clădirilor publice. Sistemul dezvoltat de Green City Lab va include atât date despre administratori, beneficiari ai clădirilor publice, cât și despre consumul de energie din ultimii trei ani în vederea îmbunătățirii performantei energetice. În cazul a 300 de clădiri publice urmează să fie realizat și un audit energetic, transmite Radio Chișinău.

„Obiectivul nostru imediat este să demarăm proiectele de eficiență energetică, atât în sectorul public, cât și în cel rezidențial. În cazul clădirilor publice ne dorim ca banii economisiți urmare a eficientizării consumului de energie să fie reinvestiți în alte obiective. Iată de ce acest sistem informațional ne va ajuta să avem un tablou de ansamblu”, a declarat ministrul Victor Parlicov.

Acesta a remarcat de asemenea contribuția Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în derularea proiectului „Primele rândunele”, implementat de Centrul analitic Expert-Grup, prin care au fost realizate audite energetice în cazul a 10 blocuri de locuit, iar în cazul unuia dintre ele urmează să fie cofinanțată îmbunătățirea infrastructurii pentru un consum mai eficient de energie.

Victor Parlicov a discutat cu ambasadorul olandez Fred Duijn și despre potențialul de energie regenerabilă al R. Moldova și integrarea acesteia în rețea, precum și despre agenda de tranziție verde.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău