Ministerul Energiei a lansat un program de stagii plătite în sectorul energetic, cu susținerea USAID

  • 30 Martie 2023 19:22
Ministerul Energiei a lansat un program de stagii plătite în sectorul energetic, cu susținerea USAID

În premieră pentru sectorul energetic din Republica Moldova, 23 de tineri ingineri, economiști, juriști și specialiști IT vor beneficia de stagii plătite, timp de 6 luni, în cadrul a 11 organizații publice și private din sectorul energetic. Stagiarii vor putea activa și obține experiență profesională în cadrul Ministerului Energiei, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Moldelectrica, Energocom, Premier Energy, Moldovatransgaz, Termoelectrica, Ecolibri, Term, RED-Nord și CET-Nord.

Programul de stagii plătite în sectorul energetic, cu denumirea ”Tinerii de azi - viitorul energiei de mâine” este o inițiativă finanțată de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și are scopul de a consolida capitalul uman din sectorul energetic, prin atragerea tinerilor și sprijinirea organizațiilor cheie precum și formarea unei forțe de muncă pregătite să accelereze tranziția spre un viitor energetic sigur, durabil și competitiv.

Prezent la eveniment, Ministrul Energiei, Victor Parlicov a menționat că crearea Ministerului Energiei este o dovadă a anvergurii transformărilor din sectorul energetic.

„Avem mulți oameni talentați în Moldova și o parte dintre aceștia au fost selectați pentru stagii în diverse organizații pentru a crește împreună cu sectorul energetic și a contribui la consolidarea acestuia. La Ministerul Energiei vom acorda întregul sprijin pentru avansarea în carieră a acestor tineri și sper să reținem oamenii în minister după finalizarea stagiului”, a declarat ministrul.

În program au fost selectați studenți în ultimul an de licență sau master precum și proaspeți absolvenți din domeniile inginerie, economie, drept, finanțe, comunicare, IT și administrarea afacerilor care își doresc să înceapă o carieră în sectorul energetic. În paralel cu programul de stagii, tinerii selectați vor putea beneficia de un program de dezvoltare profesională care va include sesiuni de networking și mentorat, și instruiri pe subiecte tehnice menite să le îmbunătățească abilitățile practice.

Ne bucurăm să putem colabora cu instituțiile cheie, publice și private, din sectorul energetic pentru a le consolida capacitățile prin intermediul tinerilor talentați care li se vor alătura. Tinerii vor putea să-și dezvolte abilitățile tehnice necesare pentru a sprijini țara să realizeze o tranziție de succes la energie curată„ a menționat Scott Hocklander, Directorul USAID Moldova.

Stagiarii au fost selectați în urma unui concurs la care și-au depus dosarele 150 de solicitanți. Concursul a constat în proba dosarelor, urmată de interviuri cu reprezentanții proiectului MESA și a organizațiilor partenere în program. 23 de stagiari au fost selectați și vor începe stagiile în luna aprilie. Stagiarii care vor performa, vor avea posibilitatea să fie angajați în instituția în care și-au urmat stagiul.

Proiectul „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” (Moldova Energy Security Activity - MESA) este un proiect cu o durată de patru ani, prin intermediul căruia USAID va investi cel puțin 59 de milioane de dolari în consolidarea și diversificarea sectorului energetic al țării, astfel sporind securitatea energetică pe termen lung și fortificând suveranitatea Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău