Ministerul Educației și Cercetării a propus măsuri adiționale de asigurare a integrității examenelor de absolvire a gimnaziului

  • 16 Februarie 11:51
Ministerul Educației și Cercetării a propus măsuri adiționale de asigurare a integrității examenelor de absolvire a gimnaziului

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a propus măsuri adiționale de asigurare a integrității examenelor de absolvire a gimnaziului. Astfel, circa 400 de voluntari vor merge în ziua examenelor în circa 200 de școli din opt raioane ale țării pentru monitorizarea externă a desfășurării probelor și a verifica corectitudinea organizării acestora, transmite MOLDPRES.

„Am analizat rezultatele obținute de elevi la examenele de bacalaureat comparativ cu examenele de clasa a IX-a și am constatat anumite discrepanțe, care ne dau de gândit și care credem că indică la nivelul anumitor raioane elemente de fraudă sistemică, ce trebuie eliminate. Am observat că în anumite raioane avem o pondere foarte mare a copiilor care obțin rezultate foarte bune la examenul de gimnaziu, note de 8 - 10, în același timp, în aceleași raioane, aceeași copii obțin rezultate extrem de mici la bacalaureat”, a afirmat astăzi ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Raioanele vizate sunt Briceni, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Drochia, Dubăsari, Rezina, Șoldănești. Pe lângă voluntarii care se vor deplasa în ziua examenului în școlile vizate, MEC va asigura și evaluarea centralizată selectivă a testelor. 

Directorul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov, a precizat că raioanele au fost selectate după ce a fost efectuată o analiză comparativă a rezultatelor obținute de elevii care au absolvit gimnaziul în anul 2019 și care au fost admiși ulterior la liceu, susținând examenul de bacalaureat în anul 2022. 

În acest an, examenele de absolvire a gimnaziului vor avea loc în perioada 3-13 iunie. Anul trecut, probele au fost susținute de circa 30 mii de elevi. 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău