Ministerul Educației și Cercetării a prezentat informații despre progresele înregistrate în procesul de implementare a Acordului de Asociere R.Moldova-UE

  • 20 Iunie 2023 11:46
Ministerul Educației și Cercetării a prezentat informații despre progresele înregistrate în procesul de implementare a Acordului de Asociere R.Moldova-UE

La Parlament a avut loc audierea Ministerului Educației și Cercetării privind evoluția implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, transmite Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

Informațiile au fost prezentate de secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Adriana Cazacu, care s-a referit la gradul de realizare a obligațiilor de transpunere ce rezultă din Acordul cu UE, planurile de acțiuni ale instituției pe care o conduce și prioritățile pentru perioada următoare.

Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării au raportat despre documentele de politici elaborate și aprobate.

Totodată, informația prezentată a conținut și detalii despre reformele realizate în baza prevederilor acestor acte, care vizează învățământul general, profesional tehnic și superior.

De asemenea, secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Adriana Cazacu, a vorbit despre asigurarea calității și transparenței calificărilor naționale în sinergie cu principiile și valorile spațiului european al educației.

Totodată, au fost prezentate și acțiunile planificate care reies din Agenda de Asociere cu Uniunea Europeană și opinia Comisiei Europene.

Printre ele figurează eficientizarea cheltuielilor și investițiilor în sectorul educației, promovarea programelor de formare prin sistem dual în învățământul profesional tehnic secundar sau dezvoltarea programelor de alfabetizare digitală.

De menționat că, anterior, Comisia politică externă și integrare europeană a demarat o serie de audieri publice privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

Totodată, la 4 martie 2022, Republica Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană. Ulterior, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la UE. În acest context, Comisia Europeană a fost invitată să transmită Consiliului European un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute în avizul său din 17 iunie 2022, ca parte a pachetului periodic de extindere.

Consiliul European va decide asupra etapelor următoare după ce vor fi îndeplinite toate condițiile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:3,6 m/s
Tue
6
Wed
7
Thu
7
Fri
7
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău