Ministerul Educației | „Limba noastră cea română” – sărbătoarea identității și a demnității naționale
-
31 August 2021 09:44
De mai bine de trei decenii, Republica Moldova marchează, la 31 august, Ziua limbii române. Această sărbătoare ne unește pe toți cei care vorbim și simțim românește, dar și pe cei care manifestă o atitudine de pietate față de principalul însemn al apartenenței la un popor, la un neam. Limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite, menționează Ministerul Educației într-un comunicat.
Felul în care ne vorbim limba, cât facem pentru ea și de dragul ei rămâne a fi o problemă de conștiință, dar și un „barometru” al demnității noastre naționale. Mai întâi o deprindem în familie, fiecare diferit, după care o cizelăm în școlile în care ne instruim.
Am moștenit-o, dar și vom lăsa-o drept moștenire, la rândul nostru, iarăși în măsură diferită. Și precum conștiința civică se cultivă în toate instituțiile educaționale, la toate treptele, la fel și conștiința lingvistică trebuie formată, valorificată de fiecare cetățean și viitor cetățean al acestui stat, așa încât în fiecare zi a anului să ne cinstim și să practicăm limba neamului nostru nu mai puțin decât în Ziua de 31 august.
Avem o limbă care este o comoară – vorba poetului – de o rară frumusețe, prin urmare, este logic să ne dorim cu și mai multă ardoare să vorbim corect și frumos în limba noastră.
Datoria noastră patriotică e să oferim un exemplu de cultură lingvistică și, totodată, să modelăm vorbitori elevați ai limbii române. Important este ca fiecare „pe câmpul său” „să contribuie la creșterea limbii românești” (în spiritul testamentului lui Ienăchiță Văcărescu), se arată în mesajul de felicitare al Ministerul Educației cu ocazia sărbătorii naționale „Limba noastră cea Română”.