Ministerul de Externe lansează “Ghidul tău pentru libera circulație în spațiul european”

  • 25 Aprilie 2014 15:06
Ministerul de Externe lansează “Ghidul tău pentru libera circulație în spațiul european”

Ministerul de Externe a lansat, vineri, 25 aprilie, un ghid privind circulația în statele Uniunii Europene, odată cu liberalizarea regimului de vize, din 28 aprilie.

Acesta se referă la principalele reguli care trebuie respectate în spațiul european și actele pe care trebuie să le aibă cetățenii. Ghidul va fi distribuit prin intermediul oficiilor ”Registru” și al poliției de frontieră, dar poate fi vizualizat și pe pagina electronică a Ministerului. 

Pentru a călători fără vize în spațiul Schen gen, în afară de pașaportul biometric, mai sunt necesare și alte acte doveditoare. Este vorba despre bilet tur-retur și rezervare la hotel, în caz de călătorii în scop turistic, adresa și o copie a permisului de ședere a rudelor, pentru vizite, invitații la anumite evenimente sau confirmare de la instituțiile medicale, în cazul în care vizita are drept scop tratamentul.

Totodată, cetățenii vor trebui să aibă resurse financiare de aproximativ 50 de euro pentru fiecare zi de ședere. Banii pot fi în numerar, în cecuri de călătorie sau pe cardul bancar. În ultimul caz este suficient un extras de la bancomat, și nu neapărat de la bancă, a precizat ministrul adjunct de externe, Iulian Groza.

De asemenea este necesară Cartea Verde, în caz de călătorii cu automobilul. Asigurarea medicală nu este obligatorie, dar autoritățile de la Chișinău recomandă procurarea acesteia. Aceste acte ar putea fi solicitate la intrarea în spațiul european în mod aleatoriu de autoritățile de frontieră comunitare.
Poliția de frontieră se așteaptă la o majorare a fluxului de călători, după 28 aprilie, între 5 și 15 la sută și este pregătită să facă față acesteia, a subliniat șeful instituției Dorin Purice.

Încălcarea regulilor de ședere în spațiul comunitar poate fi sancționată cu amenzi de până la 3000 de euro sau cu interdicție de intrare în Uniunea Europeană de la un an la 5 ani. Amintim că termenul de ședere este de cel mult 90 de zile, într-o perioadă de 180 de zile, iar regimul fără vize nu acordă drept de muncă în țările europene.

Potrivit datelor întreprinderii de stat ”Registru” din ianuarie 2011 și până în prezent au fost eliberate 850 de mii de pașapoarte biometrice, dintre care 250 de mii – cetățenilor din regiunea transnistreană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău