Ministerul Culturii solicită stoparea construcției parcării multietajate pe terenul clădirii fostului Seminar Teologic

  • 18 Septembrie 2021 11:15
Ministerul Culturii solicită stoparea construcției parcării multietajate pe terenul clădirii fostului Seminar Teologic

Ministerul Culturii solicită stoparea construcției parcării multietajate pe terenul clădirii fostului Seminar Teologic. Într-o scrisoare adresată primarului de Chișinău, Ion Ceban, ministrul culturii, Sergiu Prodan, atrage atenția asupra faptului că edificarea parcării aduce prejudicii grave integrității și autenticității acestui bun de patrimoniu cultural național, transmite IPN.

Potrivit lui Sergiu Prodan, se distruge spațiul verde adiacent monumentului, se închide accesul vizual la fațada de sud a edificiului, se creează un focar permanent de vibrații și de emanație de gaze dăunătoare pentru integritatea edificiul istoric, dar și pentru colecțiile de carte de patrimoniu păstrate în clădire. Tototadă, se mărește considerabil presiunea traficului asupra întregii zone.

Avându-se în vedere decizia Primăriei de a elabora Planul Urbanistic General al municipiului și Planul Urbanistic Zonal Centru, atragem atenția asupra punctului 4 al Hotărârii Parlamentului nr.138 din 13.06.2013, în care se stipulează că „Primăria municipiului Chișinău va modifica Planul Urbanistic General al municipiului Chișinău pentru aducerea prevederilor referitoare la Nucleul Istoric în concordanță cu statutul său de monument/zonă protejată de categorie națională”, menționează ministrul culturii în scrisoarea adresată primarului de Chișinău.

Săptămâna trecută, a intrat în vigoare o nouă hotărâre de Guvern care prevede funcționarea și cadrul legal de activitate al Consiliului Național al Monumentelor Istorice, rolul căruia va fi să protejeze și să asigure viabilitatea monumentelor istorice din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău