Ministerul Apărării: Sectorul militar din Republica Moldova nu se militarizează, se modernizează

  • 30 Iulie 2022 14:41
Ministerul Apărării: Sectorul militar din Republica Moldova nu se militarizează, se modernizează

Din pachetul de 40 de milioane de euro ce vor fi investiți în domeniul apărării Rep. Moldova, urmează să fie schimbate platformelor de mobilitate. Astfel de la mașinile blindate TAB din dotare se va trece la cele IVECO sau HAMWE.

Totodată, potrivit lui Valeriu Mija, banii vor fi investiți în capabilitatea logistică a unui batalion de logistică, apărarea cibernetică, comunicare și control de comandă, supravegherea spațiului (drone)

Potrivit Ministerului Apărării, armata națională nu are la moment nicio dronă.

Informațile au fost oferite în cadrul unui interviu pentru Zona de Securitate de către Valeriu Mija, secretar de stat al Ministerului Apărării, care a adăugat că sectorul de apărare al Republicii Moldova a devenit în ultimele luni ținta mai multor atacuri mediatice din partea Federației Ruse,

Potrivit sursei citate, UE va procura echipamentul și ulterior îl va livra R. Moldova, tot UE va verifica unde și cum a fost instalat/operaționalizat. Adică, Republica Moldova nu va gestiona la direct banii.

Amintim că la sfârșitul lunii iunie, Consiliul Uniunii Europene a adoptat un sprijin în valoare de 40 de milioane de euro pentru Forțele Armate ale Republicii Moldova în cadrul Instrumentului European pentru Pace.

Instrumentul European pentru Pace a fost înființat în martie 2021 pentru a finanța toate acțiunile Politicii Externe și de Securitate Comună (PESC) în domeniile militar și de apărare, cu scopul de a preveni conflictele, de a menține pacea și de a consolida securitatea și stabilitatea internațională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:60 %
Vint:9,77 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău