Ministerul Apărării | Armata Națională nu se implică în criză și rămâne în afara jocurilor poltice

  • 10 Iunie 2019 09:15
Ministerul Apărării | Armata Națională nu se implică în criză și rămâne în afara jocurilor poltice

Ministerul Apărării al Republicii Moldova declară că Armata Națională „își continuă activitatea în mod obișnuit, nu se implică în criză și va rămâne în afara jocurilor politice”.

Într-un comunicat emis pe Facebook, Ministerul citează Art.108 (1) din Constituția Republicii Moldova care prevede că „Forțele Armate sunt subordonate exclusiv voinței poporului pentru garantarea suveranității, a independentei și a unității, a integrității teritoriale a țării și democrației constituționale”.

De asemenea, reprezentanții instituției fac referință și la legea cu privire la apărarea națională conform cărora „conducerea sistemului național de apărare este un atribut exclusiv și inalienabil al autorităților constituționale ale statului. „Atât timp cât nu există certitudine clară în situația politică din țară, Armata Naționala se subordonează doar ordinii constituționale. (...) Pentru a reduce riscul unei escaladări, conform regulamentelor interne aplicabile în situații speciale, accesul în toate unitățile militare și instituțiile Ministerului Apărării sunt interzise pentru oricine în afara personalului instituției, pe termen limitat, în funcție de evoluția situației”, se mai arată în comunicat. 

Menționăm că sâmbătă deputații Blocului ACUM și ai PSRM au votat pentru numirea Zinaidei Greceanîi în funcția de președinte al Parlamentului și instituirea unui Guvern în frunte cu Maia Sandu. A doua zi, Curtea Constituțională a decis în privința suspendării din funcție a președintelui Igor Dodon, iar Pavel Filip, considerat prim-ministru în exercițiu de către PD a semnat în calitate de președinte interimar decretul privind declanșarea alegerilor anticipate pe 6 septembrie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău