Ministerul Apărării al României, la evenimentul NATO: Ce se întâmplă acum în Marea Neagră este că avem trei parteneri, Georgia, Ucraina și R.Moldova și trei țări aliate rivane, Bulgaria, România și Turcia

  • 04 Decembrie 2019 19:09
Ministerul Apărării al României, la evenimentul NATO: Ce se întâmplă acum în Marea Neagră este că avem trei parteneri, Georgia, Ucraina și R.Moldova și trei țări aliate rivane, Bulgaria, România și Turcia

Rusia privește flancul estic al NATO ca pe un întreg, iar Alianța are nevoie de o abordare coerentă tot flancul său estic, a declarat ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, în timpul unei dezbateri cu omologi și miniștri de externe din țările baltice, Georgia și Ucraina organizată în cadrul evenimentului NATO Engages de la Londra, scrie caleaeuropeană.ro

Marea Neagră are o relevanță geostrategică dacă avem în vedere intersecția dintre Europa, Asia și Orientul Mijlociu. Din 2008, după războiul din Georgia, și din 2014, când a invadat Crimeea, Rusia și-a creat o poziție din care își proiectează forțele. Consider că Marea Neagră este foarte importantă pentru NATO”, a spus Ciucă.

Întrebat dacă este de părere că NATO face suficiente efortori pentru regiunea Mării Negre, ministrul Apărării a reluat poziția consacrată a României, aceea de a avea o abordare coerentă și unitară în toată dimensiunea flancului estic al NATO.

Rusia privește flancul estic ca pe un întreg. Ceea ce am făcut noi este că am avut două abordări, o prezență înaintată consolidată în Polonia și în țările baltice și o prezență înaintată adaptată în regiunea Mării Negre. Ceea ce spun este că NATO și UE trebuie să aibă o abordare coerentă pe întreg flancul. Ce se întâmplă acum în Marea Neagră este că avem trei parteneri, Georgia, Ucraina și Republica Moldova și trei țări aliate rivane, Bulgaria, România și Turcia. Toate activitățile sunt planificate și organizate împreună. Luând în calcul inițiativele României, precum brigada multinațională, comandamentul multionațional și noul comandament la nivel de corp armată, toate sunt făcute cu banii noștri și așteptăm ca partenerii să devină parte a acestor inițiative”, a spus Ciucă.

Regiunea Mării Negre și dimensiunea flancului estic al NATO vor fi discutate miercuri, la reuniunea liderilor NATO, ca parte a posturii NATO de apărare și descurajare, în contextul în care temele majore ce vor domina agenda sunt împărțirea poverii financiare și discuția privind viitorul Alianței Nord-Atlantice ca urmare a afirmațiilor președintelui Franței în ce privește ”moartea cerebrală a NATO”.

România va pleda pentru întărirea prezenței NATO pe Flancul Estic, după ce la summit-ul din 2018 a fost înlocuită abordarea sectorială între nordul flancului estic (prezență înaintată consolidată) și sudul acestuia (prezență înaintată adaptată) și unificarea înspre o ”prezență înaintată a NATO” pe flancul estic pentru consolidarea posturii de apărare și descurajare. În ce privește regiunea Mării Negre, ca parte a prezenței înaintate, România va viza pe implementarea pachetului de măsuri pentru Marea Neagră, aprobat de miniștrii afacerilor externe, în aprilie 2019, la Washington.

În termeni operaționali și militari, este de așteptat ca România să urmărească creșterea contribuțiilor din partea statelor NATO la Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova, ca parte a implementării prezenței înaintate adaptate din România și regiunea Mării Negre decisă la Varșovia, în 2016. 

De asemenea, ca parte a procesului de modernizare a NATO cu accent pe îmbunătățirea structurii de comandă, România are ca obiectiv și punerea în practică a deciziei de constituire a Comandamentului Multinațional de Corp de Armată Sud-Est în România, agreat la summit-ul NATO de la Bruxelles, din 2018, și atragerea de contribuții din partea aliaților. 

Propunerea acestui comandament pe teritoriul României a fost acceptată de aliați la summit-ului de la Bruxelles, ea având obiectivul consolidării lanțului de comandă între structurile aliate din România și Bulgaria (Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est de la București, Brigada Multinațională de la Craiova, Unitățile de Integrare a Forțelor) și Comandamentul Forțelor Întrunite de la Napoli.

Sursa: Caleaeuropeană

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău