Ministerul Agriculturii recomandă mai multe măsuri de prevenire a incendiilor

  • 03 August 12:54
Ministerul Agriculturii recomandă mai multe măsuri de prevenire a incendiilor

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a recomandat mai multe măsuri de prevenire a incendiilor. Totodată, în legătură cu izbucnirea incendiului de la poligonul de depozitare a deșeurilor menajere solide din localitatea Țânțăreni, ce a avut loc săptămâna trecută, și în scopul evitării unor situații similare, MADRM a informat că, în conformitate cu legislația țării, autoritățile publice locale au obligația să aplice o serie de acțiuni preventive, transmite MOLDPRES.

Potrivit ministerului, autoritățile locale trebuie să stabilească locurile unde se pot efectua lucrări cu foc deschis și persoanele desemnate să-l supravegheze; să interzică utilizarea focului deschis în apropierea locuințelor, anexelor gospodărești și a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetație uscată, mai ales atunci când sunt amplasate în apropiere de păduri, plantații sau obiective cu risc ridicat de incendiu; să organizeze și să execute prin intermediul serviciului voluntar pentru situații de urgență controlul respectării regulilor de apărare împotriva incendiilor la gospodăriile cetățenilor etc.

De asemenea, MADRM atenționează că temperaturile ridicate ale aerului și lipsa precipitațiilor favorizează creșterea numărului de incendii, însă factorul uman, la fel, are un rol semnificativ. „Sezonul cald determină foarte multe persoane să caute confortul zonelor de agrement, lucru ce presupune, în cele mai multe cazuri, folosirea focului. Atenționăm că acesta nu trebuie făcut oriunde și în orice condiții. Focul deschis se poate folosi numai în vetrele special amenajate. Copiii vor fi supravegheați, pentru a nu transporta jar sau alte materiale aprinse în afara vetrei de foc. La plecare, focul va fi stins prin stropirea cu apă a jarului până la răcirea totală a acestuia, lucru absolut necesar”, au explicat surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Totodată, trebuie manifestată o grijă deosebită la fumat, la desfășurarea oricăror activități ce pot produce aprinderea diverselor materiale, îndeosebi, la lucrările caracteristice acestei perioade de timp în câmp, vii și livezi. Se vor verifica instalațiile de paratrăsnet, pentru că, după o perioada cu temperaturi ridicate, precipitațiile sunt însoțite în mod frecvent de descărcări electrice atmosferice.

Specialiștii MADRM atenționează și asupra altor efecte negative ale incendiilor, care sunt numeroase. „Prin arderea vegetației, se intensifică șiroirea, eroziunea, mai cu seamă în arealele susceptibile în mod natural la eroziune, or, în cazul incendiilor, bazinele hidrografice atestă un potențial mai ridicat la eroziune și inundații. În urma incendiilor crește și cantitatea de dioxid de carbon, factor ce determină poluarea aerului în zonele unde a izbucnit focul. În același timp, incendiile au un impact negativ și asupra sănătății umane, întrucât inhalarea fumului poate cauza afecțiuni la nivelul aparatului ocular, pielii și sistemului respirator”, susțin ecologiștii. 

Codul Contravențional al Republicii Moldova prevede în Articolul 137 că încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor în păduri, spații verzi, grădini publice, rezervații și ocoale silvice se sancționează cu amendă de la 10 până la 20 unități convenționale (500 – 1000 lei). Totodată, distrugerea sau vătămarea pădurii, spațiului verde, grădinii publice, rezervației și ocolului silvic ca urmare a incendierii sau atitudinii neglijente față de foc se sancționează cu amendă de până la 10 000 lei sau cu până la 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunțat până pe 6 august Cod Galben de pericol excepțional de incendiu. Conform meteorologilor, în această perioadă, pe întreg teritoriul țării se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiere a fâșiilor forestiere și a culturilor agricole.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,6 m/s
Fri
16
Sat
16
Sun
15
Mon
13
Tue
15

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău