Ministerul Agriculturii: Pagubele produse de ninsoarea din aprilie au fost estimate la 270 de milioane

  • 27 Septembrie 2017 14:50
0%
00:00:00
00:00:00

Pagubele produse de ninsoarea care a căzut în luna aprilie în sudul și centrul Republicii Moldova au fost estimate la 270 de milioane de lei de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Datele au fost prezentate în cadrul ședinței Comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară, însă acestea au fost puse la îndoială de către membrii acesteia. Agricultorii, pe de altă parte, spun că pagubele ar fi și mai mari. 

Reprezentanții Ministerului Agriculturii au menționat că au atestat cazuri în care unii agricultori ar fi încercat să prezinte date exagerate referitoare la pagubele pe care le-ar fi suferit ca urmare a ninsorilor din aprilie, de aceea, au mers în fiecare raion și au verificat situația la fața locului, după cum a menționat ministrul adjunct al Agriculturii, Ion Parea.

„Noi am format șapte grupe de lucru, din specialiști din partea Ministerului Agriculturii, a Institutului de Horticultură și Pomicultură, a Universității Agrare. Pe parcursul a două săptămâni, zi de zi, s-au deplasat la fața locului. Aceste cifre sunt reale.”

Unii deputați din cadrul Comisiei pentru agricultură, au opinat că volumul pagubelor, estimat de minister la 270 de milioane de lei ar trebui recalculat, întrucât ar fi prea mare. Ei au sugerat că unele pierderi au fost prezentate exagerat de către agricultori sau ar fi survenit ca urmare a neglijenței lor. 

„Eu nici pe departe nu pot să fiu de acord cu cifra asta, că tocmai 270 de milioane sunt pierderi. Cred că este ceva exagerat. Trebuie de adus la corectitudine cifrele. Fiecare trebuie să primească doar atât cât a păgubit, dar nu mai mult. Și nicidecum nu trebuie să primească cineva pe degeaba bani, pentru că statul nu poate oferi cadouri așa, pentru că cineva nu a fost atent”, a declarat președintele comisiei, deputatul Ion Balan.

Pe de altă parte, președintele Federației Naționale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc, a declarat pentru Radio Chișinău că pagubele agricultorilor ar putea fi chiar mai mari decât cele estimate de autorități. Estimările agricultorilor indică pierderi în valoare de 320 de milioane de lei, a subliniat Valeriu Cosarciuc.

„Federația Națională a Fermierilor din Republica Moldova, pe care eu o reprezint, și care reprezintă fermierii mici, consideră că pierderile fermierilor în urma calamităților de la începutul anului 2017 sunt mult mai mari decât cifra pe care a estimat-o Ministerul Agriculturii. Dar dacă Parlamentul Republicii Moldova care reprezintă aceeași guvernare care este în Guvern, consideră că această sumă este exagerată, atunci noi, fermierii din Republica Moldova, nici nu putem să contăm pe ajutorul acestei guvernări.”

Ninsorile din luna aprilie a acestui an au provocat pagube în special în sudul și în centrul Republicii Moldova, fiind afectate mai multe culturi agricole.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău