Ministerul Agriculturii | Impactul frigului din ultimele zile asupra sectorului agrar

  • 29 Martie 12:10
Ministerul Agriculturii | Impactul frigului din ultimele zile asupra sectorului agrar

Răcirea vremii din ultimele zile nu a influenţat sesizabil sectorul agrar din ţară, iar condiţiile meteorologice, în fond, au fost satisfăcătoare pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă, au comunicat pentru MOLDPRES surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM).

„La culturile de toamnă a apărut frunza a treia și se produce înfrăţirea. În a treia decadă a lunii martie, rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului, pe terenurile cu culturi de toamnă, au constituit în fond 25-35 mm (80-130% din normă). În acelaşi timp, analiza condițiilor meteorologice precedente, precum şi a calculelor agrometeorologice specializate, arată că, la începutul primăverii, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe terenurile cu culturi de toamnă și arătură de toamnă constituiau 115-160 mm (80-115% din normă)”, a explicat Marin Grama, consultant superior la Direcţia MADRM pentru politici de producţie, procesare şi reglementare a calității produselor de origine vegetală.

Potrivit specialistului, pentru stabilirea stării culturilor de toamnă în perioada iernatului, mai multe instituţii ştiinţifice de profil, împreună cu Serviciul Hidrometeorologic de Stat, au colectat probe pe teritoriul ţării. Rezultatele au demonstrat că procesul de iernare a decurs bine, pieirea culturilor de toamnă, în general, nu s-a depistat.  

„Procentul de răsărire la grâul și orzul de toamnă a constituit 95 la sută, iar la rapiță peste 80 la sută, conform datelor prezentate de către Direcțiile raionale de agricultură și alimentație. Izolat, nu au rezistat iernii 1-5% din semănături, cota fiind mai joasă decât norma naturală (10%)”, a precizat Marin Grama la solicitarea MOLDPRES.  

Conform sursei citate, odată cu demararea lucrărilor agricole de primăvară, este bine ca fermierii să ţină cont de nişte recomandări. În primul rând, prelucrarea solului se efectuează doar la maturizarea fizică a acestuia şi se vor evita lucrările de nivelare a solului, acolo unde terenul a fost nivelat din toamnă.

Se vor însămânța terenurile prevăzute pentru culturile timpurii (orz de primăvară, ovăz, borceag, mazăre de primăvară), apoi vor fi însămânțate, consecutiv, culturile conform cerințelor biologice față de condițiile de creștere. În acelaşi timp, o atenție deosebită trebuie acordată nutriției suplimentare a culturilor cerealiere de toamnă.

„De asemenea, este salutară cultivarea de către producătorii agricoli a unor astfel de culturi ca meiul, sorgul, hrișca, năutul ș.a., care permit o adaptare mai potrivită la schimbările climatice din ultimii ani, cu manifestarea tot mai frecventă a secetelor”, a  concluzionat, la solicitarea MOLDPRES, Marin Grama, consultant superior la MADRM.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
24,63 °C
cer senin
Umiditate:49 %
Vint:9,3 m/s
Wed
17 °C
Thu
18 °C
Fri
18 °C
Sat
16 °C
Sun
17 °C

Curs oficial BNM 21 Mai 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0147 -0.0198
USD 17.9432 0.0031
RON 4.2050 -0.0017
UAH 0.6835 0.0030
RUB 0.2780 0.0004
Arhivă Radio Chișinău