Ministerele Sănătății de la Chișinău și București vor discuta săptămânal despre soluționarea crizei pandemice

  • 07 Martie 10:05
Ministerele Sănătății de la Chișinău și București vor discuta săptămânal despre soluționarea crizei pandemice

Echipa Ministerului Sănătății de la Chișinău, care se ocupă de gestionarea crizei pandemice, va discuta săptămânal, online, cu cea a Ministerului Sănătății de la București, pentru schimb de informații și experiență. La această înțelegere s-a ajuns după o întrevedere a președintei Maia Sandu și a responsabililor din domeniul sănătății cu deputatul în Parlamentul României și ex-ministrul Sănătății în perioada martie-decembrie 2020, Nelu Tătaru.

Oficialul a venit de la București ca să împărtășească experiența României în gestionarea crizei pandemice, informează un comunicat al președinției. La ședință au fost invitați și reprezentanți de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ANSP, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie, precum și manageri ai spitalelor implicați direct în tratarea pacienților gravi de Covid-19.

„Am convenit ca echipa ministerului și managerii spitalelor să discute săptămânal, online, cu echipa din România pentru a face schimb de informații și experiență. Aceasta ar ajuta la identificarea mai rapidă a soluțiilor la problemele care, astăzi, sunt comune - soluții care înseamnă mai mulți oameni tratați și mai multe vieți salvate”, a menționat președinta Maia Sandu.

Șefa statului i-a mulțumit lui Nelu Tătaru pentru deschiderea de a împărtăși din experiența României și disponibilitatea de a face această vizită utilă la Chișinău în timpuri grele pentru ambele țări. „Am discutat despre problemele majore cu care se confruntă sistemul medical în procesul de tratare a bolnavilor de Covid-19 și de administrare a crizei sanitare. Vaccinul este soluția principală, dar e nevoie de comunicare mai bună din partea autorităților pentru a convinge oamenii de eficiența lui. Totodată, pentru a opri creșterea numărului de cazuri grave și a evita colapsul sistemului medical, este nevoie de monitorizarea mai serioasă a situației la nivelul medicinei primare și de asigurarea unui acces real și rapid al pacienților testați pozitiv la medicamente gratuite”, a spus Maia Sandu.

Un alt aspect important al discuției a vizat asigurarea, în primele 48 de ore după confirmarea rezultatului pozitiv, a accesului la radiografie și alte investigații specifice pentru diagnosticarea, monitorizarea și evaluarea pacienților testați cu Covid-19, se mai arată în comunicatul președinției.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,06 m/s
Sun
10
Mon
10
Tue
9
Wed
10
Thu
12

Curs oficial BNM 17 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3806 -0.0000
USD 17.8731 -0.0000
RON 4.3416 -0.0000
UAH 0.6392 -0.0000
RUB 0.2325 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău