Militarizarea excesivă a Transnistriei și lipsa unei politici de stat coerente, motive de îngrijorare pentru societatea civilă

  • 08 Februarie 2018 13:19
0%
00:00:00
00:00:00

Mai mulți reprezentanți ai societății civile au lansat joi, 8 februarie, un apel către autoritățile din Republica Moldova prin care cer să fie respectate „liniile roșii” în procesul de reglementare transnistreană. Ei sunt îngrijorați de militarizarea excesivă a regiunii transnistrene, precum și de lipsa unei politici de stat coerente care să garanteze o reglementare durabilă a conflictului transnistrean. 

Procesul de reglementare a conflictului transnistrean a cunoscut recent o evoluție îngrijorătoare care pune în pericol interesele naționale, consideră semnatarii declarației. Ei sunt îngrijorați de faptul că autoritățile de la Chișinău au amânat examinarea subiectului privind retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreana de pe agenda ședinței ONU. Totodată, experții semnalează că în Republica Moldova nu există o strategie oficială de reglementare a conflictului transnistrean. 

Absența unei viziuni strategice vulnerabilizează statul și permite unor actori externi influenți să-și impună agenda prin târguirea unor concesii din partea autorităților Republicii Moldova, prejudiciind pozițiile statului în procesul de reintegrare a regiunii în hotarele Republicii Moldova, recunoscute internațional”, a declarat directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu.

Totodată, experții atenționează asupra intensificării exercițiilor militare în zona transnistreană. 

Ne miră ignorarea demonstrativă a exercițiilor militare desfășurate de trupele militare rusești (GOTR), staționate ilegal în RM, împreună cu milițiile așa-zisei armate transnistrene, de către mediatorii formatului ”5+2”. Remarcăm lipsa unei poziții responsabile a Misiunii OSCE în RM pe subiectele militare și de securitate, absența regretabilă a îngrijorărilor militare și de securitate a Republicii Moldova pe agenda formatului ”5+2”, ceea poate crea senzația falsă de tolerare a trupelor rusești pe teritoriul suveran al RM”, a constatat expertul în securitate, Rosian Vasiloi.

Regiunea transnistreană, care beneficiază de Acordul de Liber Schimb pe care Republica Moldova l-a semnat cu Uniunea Europeană ar trebui să plătească taxe în bugetul de stat, consideră Oazu Nantoi, de la Institutul de Politici Publice.

Este neavenit ca autoritățile RM să tolereze scutirea de accize a unor bunuri cu dublă destinație, ori să favorizeze afacerile grupului ”Sheriff” din Tiraspol. Aceste cazuri afectează credibilitatea Republicii Moldova și indică asupra unor riscuri majore pentru securitatea și integritatea statului nostru.  În anul 2018 companiile transnistrene vor putea să continue exporturile de produse pe piața UE datorită extinderii Acordului de Liber Schimb Comprehensiv și Aprofundat. Pledăm ca autoritățile UE să ofere acest beneficiu în scopul modernizării și acomodării sectorului privat din regiune la normele și legile Republicii Moldova, și nu la consolidarea pozițiilor regimului de la Tiraspol, inclusiv prin asigurarea de supra profituri companiei monopoliste Sheriff, care-și alimentează astfel dominația militar-securistă în cadrul regimului secesionist. Este timpul ca întreprinderile din regiunea transnistreană să înceapă a plăti taxe în bugetul statului Republicii Moldova, și nu doar să beneficieze de privilegii.”

Autorii apelului cer ca Guvernul Republicii Moldova să elaboreze un document unitar și articulat pentru politicile de reintegrare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău