Militarii ruși fug din ARMATĂ
-
12 Mai 2015 09:27
Militari ruși părăsesc armata din cauza conflictului din Ucraina, au declarat pentru Reuters militari și activiști pentru apărarea drepturilor omului.
Afirmațiile lor pun la îndoială asigurările date de Kremlin potrivit cărora în Ucraina nu ar fi fost trimiși soldați ruși și că aceia care luptă alături de rebeli sunt 'voluntari', informează Agerpres.
Dovezi că ruși luptă în Ucraina, precum echipament rusesc găsit în estul țării, mărturii ale familiilor unor militari și ale unor ucraineni care afirmă că au fost capturați de forțe aeropurtate ruse, sunt însă extrem de numeroase. Totodată, asociați ai lui Boris Nemțov, un critic proeminent al Kremlinului asasinat în luna februarie, vor publica în curând un raport care, susțin ei, va conține noi dovezi privind prezența militarilor ruși în Ucraina.
Până acum a fost extrem de rar ca soldați ruși care au luptat acolo să fie dispuși să vorbească. Cinci militari care au părăsit recent armata, dintre care doi spun că au preferat mai degrabă să plece decât sa lupte în Ucraina, și-au povestit experiențele pentru Reuters.
Unul dintre ei, din Moscova, a declarat că a fost trimis anul trecut să ia parte la exerciții în sudul Rusiei, însă a ajuns în Ucraina cu un convoi de vehicule blindate. 'După ce am trecut frontiera, un locotentent-colonel a afirmat că am putea fi trimiși la închisoare dacă nu ne supunem ordinelor. Unii soldați au refuzat să rămână acolo', a spus soldatul, care a făcut parte din divizia de tancuri Kantemirovskaia. El și-a dezvăluit numele pentru Reuters, însă a cerut să ofere aceste declarații sub rezerva anonimatului, temându-se de represalii.
El a afirmat că a cunoscut doi militari care au refuzat să rămână. 'Au fost duși undeva. Locotenent-colonelul a spus că împotriva lor au fost deschise anchete penale, însă, în realitate - noi i-am sunat după aceea - ei erau acasă. Tocmai demisionaseră', a mai spus el.
Foștii militari ruși care au vorbit cu Reuters, dar și activiști pentru drepturile omului, au afirmat că unora dintre militari le era teamă să fie trimiși în Ucraina, unii au fost presați să meargă acolo, iar alții erau nemulțumiți de modul în care au fost tratați după ce au luptat acolo.
Președintele rus Vladimir Putin a dezmințit în nenumărate rânduri că Moscova a trimis forțe militare să-i ajute pe rebelii din estul Ucrainei, unde confruntările armate continuă să facă victime, în pofida armistițiului din februarie. Un purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin a respins acuzațiile din partea NATO, a unor guverne occidentale și Kievului. Oficialii ruși susțin că militari care luptă în Ucraina sunt 'voluntari' și îi ajută pe rebeli din proprie inițiativă.