Militari din Republica Moldova vor participa la Misiunea de menținere a păcii din Liban

  • 09 August 2022 08:37
Militari din Republica Moldova vor participa la Misiunea de menținere a păcii din Liban

Începând cu 15 august curent, militari ai Armatei Republicii Moldova vor participa în cadrul Misiunii de menținere a păcii din Republica Libaneză – Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL). Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, în cadrul raportului prezentat la un an de la preluarea mandatului, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, în ultimul an s-a muncit pentru intensificarea participării  Republicii Moldova în misiuni de menținere a păcii și umanitare, sporind astfel creșterea credibilității statului ca furnizor de securitate.

„Începând cu 15 august anul curent, militarii moldoveni vor participa în cadrul Misiunii de menținere a păcii din Republica Libaneză – Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL). Totodată, purtăm negocieri cu Uniunea Europeană privind participarea pacificatorilor noștri în misiunea din Bosnia și Herțegovina. La fel, Armata Națională este pregătită să detașeze un contingent de geniști pentru misiunile de deminare post conflict în Ucraina”, a spus ministrul.

El a notat printre realizări și relansarea cooperării bilaterale cu instituțiile de apărare din statele vecine și statele membre UE și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. “În rezultatul acestor cooperări, prin intermediul Instrumentului European pentru Pace (EPF European Peace Facility), în anul 2021, au fost alocate Ministerului Apărării șapte milioane de euro pentru dotarea echipelor de deminare, a unui detașament medical mobil, precum și a trei puncte medicale din cadrul unităților militare ale Armatei Naționale. În același context, pentru anul 2022, au fost aprobate 40 milioane de euro pentru implementarea unor proiecte ce țin de achiziții de echipament de logistică, vehicule militare, echipament de comunicații, apărare cibernetică, stații radio”, a precizat oficialul.

Șeful de la Apărare a spus că procesul de reorganizare a Armatei Naționale va continua și se muncește inclusiv pe dimensiunea socială și modernizarea infrastructurii unităților militare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,54 m/s
Fri
1
Sat
-0
Sun
-3
Mon
-3
Tue
-2
Arhivă Radio Chișinău