Militanta Malala Yousafzai le cere talibanilor afgani să lase fetele să se întoarcă la școală

  • 18 Octombrie 2021 16:56
Militanta Malala Yousafzai le cere talibanilor afgani să lase fetele să se întoarcă la școală

Militanta pakistaneză pentru drepturile femeilor Malala Yousafzai, care a supraviețuit în 2012 unui atentat al talibanilor pakistanezi, a adresat o scrisoare deschisă guvernului taliban din Afganistan, îndemnându-l să lase fetele să revină la școală, informează luni AFP, potrivit Agerpres.

"(Mă adresez) autorităților talibane (...), reveniți asupra interzicerii de facto a educației pentru fete și redeschideți imediat școlile secundare pentru fete", a pledat laureata Premiului Nobel pentru Pace din 2014 în această scrisoare publicată duminică seara.

De o lună de zile școlile secundare din Afganistan au fost redeschise pentru băieți și pentru profesorii bărbați, însă în continuare fetele nu au permisiunea să frecventeze cursurile și nici profesoarele să predea.

Talibanii au promis că fetele ar putea reveni la școala secundară după ce "securitatea" lor și o segregare mai strictă între sexe vor fi asigurate, însă mulți continuă să se îndoiască de aceasta.

Malala i-a îndemnat pe liderii națiunilor musulmane să le spună clar talibanilor că "religia nu justifică decizia de a le împiedica pe fete să se ducă la școală". "Afganistanul este acum singura țară din lume care interzice educația fetelor", a adăugat ea în scrisoare.

Alături de alte militante pentru drepturile femeilor, printre care Shaharzad Akbar, președinta Comisiei afgane pentru drepturile omului în timpul precedentului guvern, Malala Yousafzai le-a cerut liderilor G20 să deblocheze fonduri pentru a favoriza accesul copiilor afgani la educație.

Această petiție, care însoțește scrisoarea, a fost semnată până luni de peste 640.000 de persoane.
În 2012, Malala Yousafzai a supraviețuit în urma unui atentat comis de talibanii pakistanezi, un grup apropiat ideologic de talibanii afgani, dar distinct. Jihadiști ai grupării Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) au dat buzna în autobuzul școlar cu care Malala se ducea acasă, în satul natal Swat (nord-vest), și i-au tras un glonț în cap.

În prezent în vârstă de 24 de ani, Malala a devenit de atunci o icoană mondială a dreptului fetelor la educație. Ea trăiește în Regatul Unit împreună cu familia sa și este licențiată a prestigioasei Universități Oxford. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău