Milioane de nou-născuți au un risc mai mare de deces deoarece nu sunt alăptați în prima oră după naștere

  • 31 Iulie 2018 12:59
Milioane de nou-născuți au un risc mai mare de deces deoarece nu sunt alăptați în prima oră după naștere

Un număr estimativ de 78 de milioane de nou-născuți au un risc mai mare de deces în fiecare an deoarece nu sunt alăptați în prima oră după naștere, potrivit Națiunilor Unite, informează DPA.

Doar doi din cinci copii sunt alăptați imediat după naștere, au precizat luni Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), într-un studiu care include 76 de țări cu venituri mici și medii.

''Când este vorba despre începutul alăptării, sincronizarea este esențială. În unele țări, poate fi chiar o problemă de viață și de moarte'', a spus directoarea executivă UNICEF, Henrietta Fore.

Cele două agenții ONU au îndemnat guvernele să ofere mai mult sprijin mamelor și persoanelor care lucrează în sistemul sanitar în perioada de după naștere și să limiteze comercializarea laptelui praf folosit ca substitut al laptelui matern.

Contactul piele pe piele dintre mamă și copil stimulează lactația, care, în special imediat după naștere, este bogată în substanțe nutritive și în anticorpi.

Studii anterioare au arătat că amânarea alăptării cu două până la 23 de ore crește riscul de deces al nou-născutului cu până la 33%.

În timp ce alăptarea imediată este o practică obișnuită în Africa de Est și Sud, mai puțin de un sfert dintre nou-născuții din Asia de Est și zona Pacificului au acces rapid la alăptare.

Studiul menționează numeroase motive pentru care bebelușii nu sunt alăptați, inclusiv practica aruncării primei cantități de lapte matern sau alimentarea nou-născutului cu apă îndulcită sau lapte praf.

Creșterea numărului de nașteri prin operație cezariană au condus, de asemenea, la scăderea alăptării, potrivit OMS și UNICEF.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău