Milioane de lei irosiți pe un medicament pentru diabetici, care acum se prăfuiește în depozit (SănătateInfo)

  • 13 Septembrie 2019 10:32
Milioane de lei irosiți pe un medicament pentru diabetici, care acum se prăfuiește în depozit (SănătateInfo)

Statul a rămas dator cu peste jumătate de milion de lei pentru biosimilarul insulinei Strim pe care l-a procurat de la compania ucraineană Farmac. Contractul de achiziție semnat cu Esculap-Farm SRL, compania care a câștigat licitația, este de aproximativ 4 milioane 147 de mii de lei.

Firma a livrat de acești bani 413.850 de cartușe și 13.350 de stilouri injectoare (Pen-uri) Strim 100 UI/ml 3 ml, soluție injectabilă, scrie sanatateinfo.md.

Pacienților le-au fost distribuite însă doar 61.200 de cartușe, potrivit Centrului de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS). Restul medicamentelor stau în depozite.

Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale spune că nu este o problemă că pacienților cu diabet nu li se mai prescrie STRIM, pentru că „pe piață există alternative” și autoritățile s-au îngrijit ca bolnavii să primească insulina de care au nevoie până la sfârșitul anului, fără să li se afecteze sănătatea. Problema este însă că statul a cheltuit peste 174 de mii de euro, bani publici fără rost, iar pentru acesta nu se știe cine va răspunde.

Mai mult, biosimilarul a fost retras de pe piață și ulterior din nomenclatorul de medicamente, pe motiv că au fost înregistrate reacții adverse. În total, 101 cazuri, anunța pe 9 august Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM). Cu câteva zile mai devreme însă instituția anunța public, printr-un comunicat, că în urma efectuării controlului calității medicamentului „devieri de calitate nu au fost identificate”. Deciziile par să se contrazică, întrucât detalii despre reacțiile adverse înregistrate și severitatea acestora nu au fost făcute publice.

Între timp, compania Farmac, din Ucraina spune că este gata să-și apere onoarea și cere acces la informațiile privind reacțiile adverse înregistrate în Republica Moldova. Zilele trecute, reprezentantul firmei declara într-o conferință de presă că reacțiile ar putea fi o excepție și s-ar putea să fi avut loc din cauza administrării incorecte a preparatului sau a trecerii de la alte medicamente. Potrivit lui Andrei Goi, directorul tehnic al companiei în lume se înregistrează în jur de 60 de reacții adverse la 10 milioane de utilizatori, iar în Ucraina au fost declarate 3 cazuri de reacții adverse la 60 de mii de utilizatori. Goi spune că firma pe care o reprezintă este pregătită să furnizeze toate informațiile necesare și să contribuie la anchetă, prezentând deja mai multe documente solicitate de către AMDM privind utilizarea produsului în Ucraina, dar și în alte țări.

Amintim că, pe marginea cazului legat de biosimilarul Strim Centrul Național Anticorupție a deschis un dosar penal. În el este vizat fostul director al Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), Ivan Antoci. În biroul acestuia, la sfârșitul lunii iulie au fost efectuate percheziții și ridicate mai multe documente. Alte informații despre evoluția anchetei nu au fost făcute publice.

Ulterior instituția a emis un comunicat în care explica cum s-a produs achiziția biosimilarului Strim. „Evaluarea preparatului a avut loc per poziție, conform criteriului - la cel mai mic preț fără TVA, cu corespunderea tuturor cerințelor și a fost desemnată câștigătoare oferta operatorului economic FPC Esculap-Farm SRL la un preț mai mic cu 39,10% comparativ cu prețul contractat pentru anul precedent pentru poziția Insulinum glarginum. Totodată,  pe tot parcursul procedurii de achiziție - adică efectiv 4 luni nu a fost depusă nicio contestație, aceasta fiind desfășurată în strictă conformitate cu prevederile legislației în vigoare, fiind verificată și aprobată de către Instituțiile abilitate în domeniu”, se arată în comunicatul Centrului.

Scandalul biosimilarului Strim a început în luna decembrie anul trecut și s-a extins în primele luni ale acestui an, după ce Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a decis tratarea a 20 de mii de pacienți cu acest preparat. Nimeni dintre medicii de familie, dar și endocrinologi nu a vrut să vorbească deschis și argumentat despre pericolele biosimilarului Strim, chiar dacă neoficial se arătau nemulțumiți de decizia autorităților. Însă, în urma declanșării acestui scandal, coordonatorul Programului Național de profilaxie a Diabetului Zaharat și-a dat demisia. 

sursa: sanatateinfo.md

sursafoto: sanatateinfo.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
30
Cer acoperit de nori
Umiditate:28 %
Vint:2,1 m/s
Tue
24
Wed
22
Thu
20
Fri
20
Sat
21

Curs oficial BNM 11 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4425 -0.1747
USD 16.5518 -0.0434
RON 4.0207 -0.0349
UAH 0.5998 -0.0006
RUB 0.2245 -0.0012
Arhivă Radio Chișinău