Milioane de dolari au fost spălați prin bănci din Moldova, ca să ajungă investiți în imobile și mașini în Spania

  • 12 Aprilie 2019 08:18
Milioane de dolari au fost spălați prin bănci din Moldova, ca să ajungă investiți în imobile și mașini în Spania

Circa 39 de milioane de dolari de origine dubioasă au fost spălați prin bănci din Moldova, Ucraina, Lituania și Estonia, ca mai apoi să ajungă în Spania, unde au fost investiții în imobile, automobile, piese pentru automobile, pantofi și alte bunuri.

Potrivit mold-street.com, care face referire la Bloomberg, ar fi vorba de o parte din cele 230 de milioane de dolari ce au fost deturnate încă în 2007 din bugetul Rusiei, printr-o schemă criminală în așa-numitul „caz Magnitski“ și care ulterior au ajuns în diverse țări.

Circa 52 de milioane de dolari din această schemă au trecut în perioada 4-13 februarie 2008, prin conturile a două firme moldovenești (Bunicon-Impex SRL și Elenast-Com SRL), deschise la Banca de Economii, pe atunci controlată de Guvern, iar acum în lichidare ca urmare a furtului miliardului.

Bloomberg mai scrie că pe 10 aprilie, doi procurori spanioli - Juan Jose Rosa Alvarez și Jose Grinda Gonzalez - au depus într-o instanță de la Madrid probe care ar arăta că printr-o schemă de spălare a banilor aproximativ 35 de milioane de euro din cele 230 de milioane de dolari au ajuns în Spania prin intermediul conturilor din bănci din Moldova, Ucraina, Lituania și apoi prin Estonia.

"Fondurile au fost spălate în 2008 printr-o structură internațională de companii, bănci și țări care nu au nici o transparență, nici o colaborare financiară sau procedurală", au scris procurorii de stat în cererea depusă într-o instanță din Madrid.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău