Mike Pompeo: Armata americană a ucis în Siria 300 de ruși ''care au amenințat America''

  • 31 Iulie 08:50
Mike Pompeo: Armata americană a ucis în Siria 300 de ruși ''care au amenințat America''

Secretarul american de stat Mike Pompeo, căruia congresmenii i-au cerut joi să explice aparenta inerție a SUA în fața amenințărilor Rusiei împotriva soldaților americani în Afganistan, a invocat moartea a circa 300 de ruși în Siria pentru a demonstra fermitatea Washingtonului, relatează AFP.

În timpul unei audieri parlamentare, Pompeo a fost întrebat de mai multe ori de către senatori democrați cu privire la afacerea ''primelor rusești'', adică recompensele plătite de Rusia talibanilor afgani pentru a ucide soldați americani, recompense despre care au scris mai multe media americane ce fac referire la informații obținute de serviciile secrete ale SUA.

Președintele Donald Trump pare că încearcă să ocolească acest subiect și a declarat săptămâna aceasta că nu l-a evocat în recentele discuții telefonice avute cu omologul său rus Vladimir Putin, în timp ce Pompeo nu a precizat dacă a abordat această chestiune cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

,,Pot să asigur poporul american că de fiecare dată când am vorbit cu ministrul de externe Lavrov am abordat chestiunile care pun în pericol interesele americane, indiferent că este vorba despre soldații noștri pe teren în Siria, de soldații noștri pe teren în Afganistan, sau de ce se întâmplă în Libia'', a spus Pompeo în fața congresmenilor, potrivit Agerpres.

Aceștia din urmă au insistat însă asupra atitudinii președintelui Trump. ''Nu cred că există vreo îndoială în spiritul tuturor oficialilor ruși, inclusiv Vladimir Putin, asupra faptului că Statele Unite se așteaptă ca ei să nu ucidă americani'', a răspuns secretarul de stat.

,,Pot să vă asigur că cei 300 de ruși care erau în Siria, care au amenințat America și care nu mai sunt pe această lume înțeleg de asemenea acest lucru'', a completat Pompeo. El nu a precizat incidentul la care s-a referit, dar mai multe relatări evocă raidurile aeriene în care au fost uciși numeroși mercenari ruși și sute de combatanți sirieni pro-guvernamentali în februarie 2018 în apropierea orașului sirian Khasham.

Potrivit cotidianului New York Times, care a dezvăluit afacerea ''primelor rusești'', Moscova ar fi încercat probabil să răspundă în acest fel acelor raiduri.  

Confirmarea unui incident care a avut loc în anul 2018 

Cei 300 de ruși uciși la care a făcut referire astăzi secretarul american de stat Mike Pompeo, sunt mercenarii pe care forțele aeriene ale Statelor Unite i-ar fi eliminat în anul 2018, în Siria.

În 2018, mai mulți mercenari ruși ai companiei militare privare Wagner Group, care erau plătiți să lupte alături de forțele militare ale regimului Assad, ar fi încercat să atace o bază militară și o rafinărie care erau apărate de forțele americane în regiunea Deir Ezzor. La momentul respectiv, Ministerul de Externe de la Moscova a recunoscut că cinci cetățeni ruși ar fi fost uciși în bombardamente în timp ce luptau alături de forțele siriene ale regimului Assad. În schimb, rapoartele militare citate de presa occidentală precizau că 300 de militari ar fi fost uciși de raidurile americane din 7 februarie 2018. 

La momentul respectiv informațiile erau privire cu scepticism, iar presa occidentală sugerea că dacă se vor confirma, incidentul ar putea fi considerat cea mai sângeroasă confruntare dintre SUA și Rusia de la sfârșitul Războiului Rece.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
11
Nori împrăștiați
Umiditate:87 %
Vint:0,72 m/s
Fri
12
Sat
8
Sun
9
Mon
10
Tue
10

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău