Mii de ucraineni cer azil politic

  • 12 Martie 2015 09:27
Mii de ucraineni cer azil politic

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE

Euro se îndreaptă spre o paritate cu dolarul, în săptămânile următoare, avertizează presa internațională. Euro s-a depreciat la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani față de dolar, titrează The Wall Street Journal. Analiștii explică acest fenomen prin prisma programului Băncii Centrale Europene de cumpărare de titluri de stat, scrie EUObserver. Mulți economiști se așteaptă acum ca euro să continue să scadă față de dolar, în timp ce redresarea SUA ia avânt și Rezerva Federală se pregătește să crească rata dobânzii, pentru prima dată după aproape un deceniu, subliniază Financial Times.

SUA au impus sancțiuni împotriva mai multor separatiști pro-ruși și a altor oficiali acuzați de destabilizarea Ucrainei, anunță The New York Times. Statele Unite urmează să trimită un nou ajutor militar neletal Ucrainei, scrie The Washington Times. Oficialii de la Pentagon au afirmat că pachetul va cuprinde drone de supraveghere de mici dimensiuni și vehicule militare neînarmate, detaliază Stars and Stripes. Dronele și alte echipamente, fără a include vehiculele Humvee, valorează circa 75 de milioane de dolari, adaugă ziarul american, subliniind, de asemenea, că este necesară monitorizarea retragerii armamentului greu al separatișilor pro-ruși din zona de conflict.

Pe fondul situației politice și economice complexe din Ucraina, un număr mare de cetățeni ucraineni au decis să părăsească țara, pentru a se muta într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, anunță Rosbalt. Eurostat raportează că ucrainenii au solicitat azil, în principal, în Polonia, Italia și Germania, fiind primite în total 4.930 de cereri de acordare de azil politic, de 16 ori mai multe comparativ cu perioada similară din 2013, subliniază Izvestia.

Federația Rusă și-a suspendat participarea la ședințele Grupului mixt consultativ pentru Tratatul privind forțele armate convenționale din Europa și astfel, anunțul făcut de Rusia în anul 2007 privind suspendarea Tratatului CFE, devine efectiv, informează Ria Novosti. Totodată, Moscova a amintit că are dreptul să amplaseze armament nuclear pe întreg teritoriul Rusiei, inclusiv în Crimeea, notează Interfax. Acest comentariu vine într-un moment sensibil pentru relațiile internaționale, după ce statele membre ale NATO - România, Bulgaria și Turcia - s-au alăturat altor patru națiuni din alianță, pentru efectuarea unui exercițiu în Marea Neagră, amintesc Belfast Telegraph și The Independent.

În Spania au fost comemorate atentatele de la 11 martie 2004. Ceremoniile au pus între paranteze lupta politică de la Madrid, titrează La Vanguardia. Amenințarea terorismului jihadist este reală și impune un răspuns permanent, subliniază ziarul spaniol.

În fața redutabilei influențe exercitate de Statul Islamic în aria occidentală, armata franceză activează o celulă de contra-propagandă pe Internet, informează Le Monde. Circa cincizeci de specialiști militari urmează să compună această unitate anti-Stat Islamic, care va fi găzduită de Centrul interarme CIAE, creat în 2012 la Lyon. Misiunile noii forțe speciale sunt de a anticipa campaniile grupării jihadiste, de a identifica agenții săi de recrutare și rețelele lor de influență, ripostând imediat prin difuzarea de imagini și mesaje, explică Le Monde, și precizează că planificarea militară pentru 2014 - 2019 atribuie luptei contra jihadismului un miliard de euro. Arabia Saudită este campioană mondială la achiziționarea de armament, anunță Le Figaro. La 6,4 miliarde de dolari se ridică cifra importurilor de arme ale Arabiei Saudite, care au crescut cu 54% în 2014. Ryiadul a depășit New Delhi, devenind primul cumpărător de arme din lume, subliniază un raport al grupului londonez IHS Jane's, care acoperă un număr de 65 de țări. Potrivit Jane's Defence, Statele Unite au exportat o treime din totalitatea echipamentelor militare vândute în lume în anul 2014. Rusia, unul dintre marii furnizori ai Chinei, se situează pe locul al doilea, cu un total de 10 miliarde de dolari. Pe locul al treilea se află Franța, care a recâștigat teren pe scena internațională în ultimii ani, cu 4,9 miliarde de dolari vânzări în 2014, precizează Le Figaro.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău