Mii de persoane protestează în Bașcortostanul rus împotriva arestării unui activist / Video

  • 17 Ianuarie 16:22
Mii de persoane protestează în Bașcortostanul rus împotriva arestării unui activist / Video

Mii de ruși au ieșit miercuri în străzile din orașul Baimak din Republica Bașcortostan (cunoscută și ca Bașchiria) din Rusia pentru a protesta împotriva închisorii activistului local de mediu Failji Alsynov. El urmează să execute patru ani de închisoare pentru că a criticat implicarea localnicilor în războiul din Ucraina. Presa relatează ciocniri între demonstranți și membri ai forțelor de intervenție rapidă OMON ale Ministerului rus de Interne, scrie defenseromania.ro.

Protestele de amploare sunt foarte rare în Rusia din cauza riscului de arestare la orice adunare. În ultimii doi ani, mii de oameni care s-au opus războiului din Ucraina au fost reținuți.

Acțiunea de protest s-a declanșat imediat după verdict. Manifestanții au împiedicat mașina închisorii cu Alsynov să părăsească clădirea instanței. Participanții la eveniment au scandat „Rușine!”, scrie sursa citată.

Localnicii s-au ciocnit cu poliția la fața locului. Membrii forțelor de intervenție i-au bătut pe protestatari cu bastoane și au folosit gaze lacrimogene și grenade flash împotriva lor. Numărul exact al deținuților nu este cunoscut, spun diverse surse de la cinci la câteva sute.

De asemenea, acum au apărut online videoclipuri cu localnici făcând apel la rușii care luptă în Ucraina să vină acasă și să-și „apere propria țară”.

La un miting vara trecută, Alsynov a vorbit împotriva exploatării ilegale a aurului din regiune, care distruge terenurile agricole și poluează sursele de apă. El a mai declarat că, în timp ce bașkirii luptă în Ucraina, acasă le este luat pământul.

„Mulțumesc enorm tuturor celor care au venit să mă susțină. Nu o voi uita niciodată. Sunt nevinovat. Am luptat întotdeauna pentru dreptate, pentru poporul meu și pentru republica mea”, a spus Alsynov după verdict.

Alsynov a incitat la ura etnică, spun autoritățile

Autoritățile ruse și-au bazat cazul pe declarațiile făcute de Alsynov în timpul unui miting de protest din aprilie 2023. În ele, el ar fi folosit expresii în bașkiră (o limbă turcică apropiată de limba vorbită de tătari - n.r.) pe care autoritățile ruse le-au interpretat ca o insultă etnică. Dar, așa cum scrie Meduza, în limbajul modern, expresiile nu reprezintă o insultă și înseamnă „oameni de rând”.

Afirmațiile Medusei au fost confirmate de Reuters , care a raportat că Alsynov a fost acuzat că a insultat muncitorii migranți la un protest împotriva planurilor de exploatare a aurului din Bashkir, situat în sudul Munților Urali ai Rusiei, lângă granița dintre Europa și Asia.

Suspendarea verdictului

Verdictul trebuia inițial să fie pronunțat luni, dar din cauza protestelor, care s-a estimat că au implicat până la cinci mii de persoane, a fost pronunțat două zile mai târziu, scrie Meduza, care, referindu-se la un alt site de știri - Verstka.

Poliția a intervenit împotriva manifestanților luni și miercuri. Cu toate acestea, forțele speciale de intervenție au ieșit în stradă pentru protestul de miercuri și, potrivit unui alt raport al Verstka, împotriva protestatarilor urmau să fie folosite gaze lacrimogene și grenade flash, care are scopul de a creea confuzie. Din cauza intervenției poliției de miercuri, se presupune că cel puțin 15 persoane ar fi fost rănite.

Potrivit lui Verstka, protestatarii au aruncat cu bulgări de zăpadă asupra polițiștilor care au intervenit. În plus, comandantul intervenției ar fi trebuit să se apropie de ei și să încerce să negocieze cu ei pentru ca aceștia să părăsească vecinătatea instanței. Protestatarii au refuzat.

Bashkiria, o regiune producătoare de petrol de 4,1 milioane de locuitori, este una dintre cele peste 80 de unități care alcătuiesc Federația Rusă, relatează Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău