Mii de oameni evacuați dintr-o zonă turistică din California amenințată de un puternic incendiu care face ravagii de peste două săptămâni

  • 31 August 2021 10:53
Mii de oameni evacuați dintr-o zonă turistică din California amenințată de un puternic incendiu care face ravagii de peste două săptămâni

Mii de persoane au primit luni ordin de evacuare de pe malul sudic al lacului Tahoe, în California, o zonă turistică amenințată de un incendiu care face ravagii în regiune de peste două săptămâni, conform AFP, scrie hotnews.ro.

Numit Caldor Fire, incendiul forestier a mistuit deja peste 700 de kilometri pătrați, distrugând câteva sute de clădiri și emanând un fum dens ce poluează nordul Californiei.
 
Alimentate de vântul susținut și de seceta extremă, flăcările și-au continuat luni înaintarea spre South Lake Tahoe, o așezare turistică situată pe malul celui mai mare lac alpin din America de Nord, la granița cu Nevada.
 
„Condițiile sunt (de proporții) istorice. O să stingem acest incendiu. Dar nu se va întâmpla astăzi", a declarat pentru San Francisco Chronicle Jeff Veik, comandantul pompierilor care luptă cu acest incendiu.
 
Caldor Fire este doar unul dintre zecile de incendii care devastează vestul Statelor Unite, regiune afectată de o secetă cronică, exacerbată în continuare de efectele schimbărilor climatice. Peste 7.000 de kilometri pătrați de vegetație au ars deja, mai mult decât dublu față de media din această perioadă a anului.
Zeci de mii de locuitori au fost nevoiți să fugă din calea flăcărilor, adesea fără să știe când pot reveni acasă sau dacă își vor găsi locuințele intacte.
 
„S-a auzit o bătaie la ușă, aseară, în jurul orei 22:00, ca să mă avertizeze să fiu pregătită. Iar în această dimineață, la ora 10:00, poliția a venit să ne spună să plecăm. M-am speriat", a povestit pentru ziarul Sacramento Bee o locuitoare din South Lake Tahoe.
 
În total, aproximativ 22.000 de persoane din zonă au primit ordin de evacuare luni dimineață.
 
Pe drumul de ieșire din South Lake Tahoe era un șir nesfârșit de autovehicule, aflate bară la bară. Printre șoferi se număra Mel Smothers, în vârstă de 74 de ani, care încerca să își păstreze răbdarea cântând la vioară lângă mașină. El locuiește în Tahoe din anii 1970 și, acum, nu a mai fost alungat de acasă de flăcări.
 
Duminică, focul a mistuit pantele Twin Bridges, preferate de schiori în timpul iernii. Tunurile de zăpadă au fost folosite în încercarea de a uda terenul și de a ține flăcările la distanță.
 
Șeful pompierilor din California, Thom Porter, a declarat că incendiul a avansat cu aproape 80 de kilometri pătrați peste noapte, pe măsură ce norii s-au disipat.
Spre nord, uriașul incendiu numit Dixie Fire a continuat să se extindă, după ce a mistuit peste 3.000 de kilometri pătrați de la momentul izbucnirii sale, în urmă cu șase săptămâni.
 
Luni dimineață, numai în California peste 15.000 de pompieri se luptau cu aproximativ 15 incendii forestiere de amploare.
 
Numărul și intensitatea acestora au crescut în ultimii ani în vestul Statelor Unite, sezonul incendiilor extinzându-se în mod evident.
 
Potrivit experților, acest fenomen este asociat în special încălzirii globale - creșterea temperaturii, multiplicarea valurilor de căldură și reducerea cantității de precipitații la nivel local formează un cocteil favorabil declanșării incendiilor.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău