Mii de femei au cerut în stradă demisia lui Lukașenko. Momentul în care acestea rup cordonul de poliție, în aplauzele martorilor

  • 30 August 2020 10:20
Mii de femei au cerut în stradă demisia lui Lukașenko. Momentul în care acestea rup cordonul de poliție, în aplauzele martorilor

Câteva mii de femei, multe îmbrăcate în port tradițional, au participat sâmbătă la "Marșul Solidarității" în Minsk, fluturând steaguri, flori și baloane. Ele au cerut demisia președintelui Alexander Lukașenko, scrie BBC, preluat de Digi24.ro

„Acesta este orașul nostru”, a scandat mulțimea, mulți dintre participanți purtând costume naționale.

Forțele de ordine au format un lanț pentru a încerca să oprească demonstrația pașnică, însă participantele au reușit să rupă, pentru un moment, să rupă cordonul de securitate format de poliție, în aplauzele martorilor.

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko, la putere din 1994, se confruntă cu o mișcare inedită de contestare după alegerile de la 9 august, care l-au dat câștigător cu 80% din sufragii și pe care opoziția le-a denunțat ca fiind frauduloase.

Opoziția, a cărei lideră, Svetlana Tihanovskaia, s-a refugiat în Lituania, a organizat două manifestații uriașe la 16 și 23 august și pregătește o nouă acțiune de amploare pentru duminică.

Rezultatele alegerilor prezidențiale au fost respinse de Uniunea Europeană, care pregătește sancțiuni împotriva unor înalți reprezentanți ai regimului belarus și i-a cerut lui Aleksandr Lukașenko să dialogheze cu opoziția.

Lukașenko a refuzat în schimb orice concesie și denunță un complot occidental menit a-l înlătura de la putere.

Primele manifestații din Belarus după alegerile de la 9 august au fost reprimate prin forță. Trei persoane au murit, mai multe zeci au fost rănite și peste 7.000 au fost arestate.

SURSA:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:5,66 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău