Mii de cetățeni ai Republicii Moldova nu-și vor putea exercita dreptul de vot

  • 12 Noiembrie 2014 15:55
Mii de cetățeni ai Republicii Moldova nu-și vor putea exercita dreptul de vot

Aproximativ 20 de mii de cetățeni moldoveni încă mai dețin pașaport de tip sovietic și nu au depus cererea pentru schimbarea lui, ceea ce înseamnă că nu vor putea vota la alegerile din 30 noiembrie.

Votarea în baza pașapoartelor de tip sovietic, care nu mai sunt valabile din 1 septembrie, a fost  interzisă,  potrivit unei hotărîri din acest an a Cabinetului de Miniștri. 

Potrivit datelor Întreprinderii de Stat ”Registru”, cel mai scăzut nivel de pașaportizare s-a atestat în rândul cetățenilor domiciliați în Transnistria, unde aproape 6 mii de persoane încă mai dețin acte de identitate de tip sovietic. Motivul ar fi dezinteresul autorităților transnistrene de a obține acte de identitate moldovenești, spune Șeful adjunct al Direcției Acte de identitate și evidență a populației, Alexandru Doni.

”În această regiune foarte pasiv se petrece scimbarea pașapoartelor de tip ex-sovietic. Motivele de bază sunt că nu avem acces pe acest teritoriu și a doua latură este dezinteresul autorităților neconstituționale din stînga Nistrului pentru schimbarea acestor documente”, a menționat Alexandru Doni.

Un alt factor care tergiversează diminuarea numărului titularilor de pașapoarte de tip sovietic este condiționat de exodul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare. Pe motiv că majoritatea au ieșit din țară prin segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, necontrolat de autoritățile moldovenești, nu poate fi stabilit cu exactitate numărul acestora, a mai spus AlexandruDoni.

Amintim că la începutul lunii aprilie Guvernul a adoptat o Hotărîre care prevede excluderea din Codul Electoral a prevederii ce permitea votarea în baza pașapoartelor de tip ex-sovietic.  Astfel, potrivit președintelui Comisie Electorale Centrale, Iurie Ciocan, persoanele care dețin acest tip de actenu vor putea vota la alegerile din 30 noiembrie.

”Alegătorii pot vota fie în baza buletinului de identitate a cetățeanului R.Moldova cu fișa de însoțire, fie în baza actului de identitate provizoriu. Cetățenii aflați peste hotare pot vota în ziua alegerilor doar în bază de pașaport pentru intrare-ieșire din țară.Totodată niciun cetățean nu va fi admis la votare în baza actului de identitate de tip ex-sovietic”, a declarat Iurie Ciocan.

Termenul de valabilitate al pașaportului de tip sovietic a expirat  la 1 septembrie. Pînă la această dată emiterea actelor de identitate moldovenești în locul celor vechi a fost gratuită. În acest scop, din bugetul de stat a fost alocată suma de 20 de milioane de lei.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
24,96
Nori împrăștiați
Umiditate:34 %
Vint:7,2 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău