Mii de catalani manifestează în fața Parlamentului European

  • 02 Iulie 2019 13:45
Mii de catalani manifestează în fața Parlamentului European

Mii de catalani au manifestat marți dimineață în fața Parlamentului European din Strasbourg pentru a protesta față de imposibilitatea pentru trei separatiști aleși la sfârșitul lunii mai de a-și ocupa locurile la sesiunea inaugurală, a constatat un jurnalist de la AFP, preluat de Agerpres.

Încă de la 9:30, se strânseseră cel puțin 4.000 de manifestanți, potrivit poliției, fluturând steagul Cataloniei pe esplanada din fața Parlamentului European.

O scenă a fost montată în fața instituției, forțele de ordine erau numeroase și transportul public nu mai putea ajunge la turnul simbolic care îi găzduiește pentru prima dată în hemiciclul său pe cei 751 de eurodeputați aleși la sfârșitul lunii mai.

Această sesiune de deschidere a noii legislaturi va fi marcată de cel puțin trei locuri goale, ale celor trei separatiști catalani aleși în Spania dar cărora Madridul le blochează preluarea mandatului, în timp ce situația lor i-a împiedicat să depună jurământul în capitala spaniolă.

Cei trei eurodeputați sunt Carles Puigdemont, fostul șef al guvernului regional catalan care trăiește în Belgia pentru a scăpa de un mandat de arestare spaniol după tentativa de secesiune din 2017, colegul său de listă Toni Comin, în aceeași situație, precum și separatistul Oriol Junqueras, în arest preventiv în Spania.

"Unde sunt voturile noastre dacă oamenii pe care i-am ales nu își pot exercita rolul? În râu?", și-a exprimat indignarea Santiago Solsona, un avocat catalan în vârstă de 54 de ani venit să manifesteze împreună cu soția și fiul său, arătând spre canalul din apropierea Parlamentului European. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău