Mii de albine au supraviețuit 50 de zile sub cenușa vulcanului din insula La Palma

  • 11 Noiembrie 2021 18:27
Mii de albine au supraviețuit 50 de zile sub cenușa vulcanului din insula La Palma

Mii de albine au fost recuperate în viață după ce au petrecut 50 de zile îngropate sub un strat de cenușă al vulcanului din insula La Palma (arhipelagul Canare), la aproape 600 de metri distanță de craterul acestuia, care a început să erupă în data de 19 septembrie, relatează joi EFE, potrivit Agerpres.

Elías González, președintele Grupului de Apărare Sanitară (ADS) al Apicultorilor din La Palma, a declarat pentru EFE că salvarea albinelor a avut loc sâmbătă, 6 noiembrie, și că cinci dintre cei șase stupi pe care un apicultor îi deținea în zonă au fost descoperiți intacți.

Doar albinele din cel de-al șaselea stup au murit, "dar s-ar putea să fi murit nu din cauza vulcanului, ci pentru că erau slăbite" înainte de erupție, a explicat el.

Fiecare stup conține între 30.000 și 40.000 de albine în primăvară și între 20.000 și 25.000 atunci când în zonele lor există mai puține flori, cu al căror polen se hrănesc.

Trei dintre cei șase stupi erau parțial vizibili, iar ceilalți trei erau îngropați complet sub stratul de roci și de cenușă.

Agenții care au participat la operațiunea de salvare au fost nevoiți să sape pentru a localiza stupii și pentru a-i scoate la suprafață și nu au scăpat fără câteva înțepături răzlețe.

Elías González crede că albinele au supraviețuit atât de mult timp deoarece zona a fost acoperită mai mult cu fragmente de lavă și pietre, decât cu cenușă fină, iar aerul a putut să pătrundă în interiorul stupilor.

De asemenea, proprietarul stupilor nu a extras întreaga recoltă de miere în timpul verii, astfel încât albinele au avut "rezerve de hrană". "Chiar dacă erau slăbite, albinele au fost găsite în viață", a spus el, mulțumit de rezultatul acestei misiuni de salvare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău