Mihailo Podoliak susține că un acord de pace cu Rusia ar trebui să includă și o zonă demilitarizată

  • 29 Mai 2023 19:59
Mihailo Podoliak susține că un acord de pace cu Rusia ar trebui să includă și o zonă demilitarizată

Consilierul prezidențial ucrainean, Mihailo Podoliak, a scris luni pe Twitter că orice acord de pace acceptabil pentru Ucraina ar trebui să includă nu numai o restaurare a frontierelor suverane ale Ucrainei, ci și o zonă demilitarizată, de 100-120 km, care ar trebui să fie stabilită în interiorul Rusiei, de-a lungul graniței cu Ucraina, transmite News.ro.

Zona ar fi necesară pentru a proteja regiunile ucrainene de bombardamente, a arătat consilierul prezidențial, Mihailo Podoliak, pe Twitter.

„Subiectul-cheie al acordului postbelic ar trebui să fie stabilirea de garanții pentru a preveni repetarea agresiunii în viitor. Pentru a asigura o securitate reală pentru locuitorii regiunilor Harkov, Cernihiv, Sumî, Zaporojie, Luhansk și Donețk și pentru a-i proteja de bombardamente, va fi necesară introducerea unei zone de demilitarizare de 100-120 km pe teritoriul republicilor Belgorod, Briansk, Kursk și Rostov”, a scris Mihailo Podoliak.

Consilierul prezidențial sugerează, de asemenea, ca zona demilitarizată să aibă inițial o prezență internațională care să o controleze. „Probabil, în etapa inițială, cu un contingent de control internațional obligatoriu”, a menționat el în încheierea mesajului.

Referirea la cele patru regiuni rusești ca fiind „republici” pare să fie un răspuns față de susținerea pe care Moscova o acordă entităților separatiste ucrainene Donețk și Luhansk, care se autointitulează „republici populare” și care se învecinează cu Rusia.

Moscova a anunțat deja anexarea acestor „republici” ucrainene în septembrie anul trecut, alături de regiunile Zaporojie și Herson, deși nu le controlează în totalitate.

Pe de altă parte, în cele patru regiuni ruse menționate de Podoliak au avut loc tot mai frecvente atacuri cu drone în ultima perioadă, pe care Moscova le atribuie Kievului, inclusiv incursiuni ale naționaliștilor ruși de pe teritoriul Ucrainei.

Luni dimineață, a circulat un videoclip în care guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, sugera că cea mai simplă soluție pentru bombardamentele transfrontaliere dinspre Ucraina este ca regiunea Harkov să fie absorbită de regiunea Belgorod, notează The Guardian.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău