Mihail Saakașvili dorește să revină în Ucraina și îi cere lui Zelenski să-i restabilească cetățenia ucraineană

  • 23 Mai 2019 13:37
Mihail Saakașvili dorește să revină în Ucraina și îi cere lui Zelenski să-i restabilească cetățenia ucraineană

Fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, ex-guvernator al regiunii Odesa (sud) și-ar dori să revină în Ucraina și a cerut noului președinte ucrainean Volodimir Zelenski să-i returneze cetățenia ucraineană de care l-a privat predecesorul acestuia Petro Poroșenko, a declarat joi avocatul său Rusan Ciornoluțki, citat de agenția de presă Ukrinform,preluat de Agerpres.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Ciornoluțki a indicat că a depus joi o cerere în acest sens la noua administrație prezidențială de la Kiev și întreprinderi demersuri intense pentru ca Saakașvili să se poată întoarce în Ucraina.

La sfârșitul lunii aprilie, fostul președinte georgian a anunțat că a făcut demersuri pentru ca să-i fie ridicată interdicția de intrare în Ucraina, instituită după ce intrase în țară la 10 aprilie 2017 dinspre Polonia, fără a trece controlul la frontieră de partea ucraineană.

La 12 aprilie, el a fost expulzat în Polonia, după ce a fost arestat la Kiev. Serviciul de frontieră al Ucrainei i-a interzis să intre în țară până în 2021.

În iulie 2017, el a fost lipsit de cetățenia ucraineană printr-un decret al președintelui Petro Poroșenko în timp ce se afla în străinătate, devenind - din fost aliat - rival.

Poroșenko i-a acordat cetățenia Ucrainei în mai 2015 și l-a numit guvernator al regiunii Odesa. Dar, Saakașvili a demisionat din funcție în noiembrie 2016, acuzându-l pe președintele ucrainean de la acea vreme de 'corupție'. La scurt timp, el și-a înființat propriul partid Mișcarea Noilor Forțe, începând să dea bătăi de cap autorităților de la Kiev.

Nici în Georgia nu se putea întoarce întrucât renunțase în 2015 la cetățenia georgiană, unde după două mandate prezidențiale (2004-2007 și 2008-2014) a fost acuzat în 2014 că și-a depășit în trecut atribuțiile și a folosit abuziv fonduri de stat, riscând să ajungă la închisoare. Mihail Saakașvili s-a refugiat în Olanda, țara de origine a soției sale, Sandra Roelofs, și s-ar afla în prezent la Amsterdam. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău