Mihail Podoleak: Partidele pro-ruse vor dispărea în toată lumea

  • 21 Ianuarie 08:28
Mihail Podoleak: Partidele pro-ruse vor dispărea în toată lumea

Să ai o atitudine pro-rusă înseamnă să distrugi orice perspectivă de dezvoltare ca stat. Partidele pro-ruse sunt partide ale trecutului care vor dispărea în curând din toată lumea. Este răspunsul lui Mihail Podoleak, consilier al președintelui Ucrainei Volodymir Zelensky, la întrebarea ce s-ar întâmpla cu Republica Moldova dacă la guvernare ar veni forțe pro-ruse. Potrivit lui Podoleak, Republica Moldova are de ales între securitatea și prosperitatea pe care i-o oferă Uniunea Europeană, și teroarea și crimele pe care le oferă Federația Rusă, notează IPN.

Consilierul președintelui ucrainean s-a arătat surprins că în Republica Moldova, stat vecin cu Ucraina, mai poate fi discutată eventualitatea revenirii forțelor pro-ruse la guvernare. Potrivit lui Mihail Podoleak cetățenii Republicii Moldova trebuie să înțeleagă că Rusia înseamnă teroare, crime și violuri.

Este evident că Rusia înseamnă războaie, crime și provocări. Adoptarea unei poziții pro-ruse din motive economice, pentru că Rusia ar putea livra, pe o perioadă foarte scurtă de timp, resurse energetice la un preț mai mic, este ca și cum ai urca pe scaun pentru a fi mai aproape de sfoara care te va strangula, din punct de vedere politic, dar și economic. Este absolut incorect și lipsit de logică. Cred că toate disponibilitățile pro-ruse trebuie să dispară, în pofida sumelor uriașe de bani, investite de către Rusia în partidele și grupurile de lobby pro-ruse. Rusia nu va continua să existe în actuala ei versiune, iar partidele pro-ruse din alte țări vor fi mereu considerate out-sideri, și vor trezi iritare”, a spus Mihail Podoleak în cadrul unui interviu la Vocea Basarabiei.

Mihail Podoleak s-a arătat convins că după genocidul pe care-l organizează Rusia în Ucraina, nicio formațiune care promovează noțiunea de Ruskii mir” nu mai are sorți de izbândă. Consilierul ucrainean spune că toate statele lumii se dezic de relațiile amiabile cu Rusia.

Partidele pro-ruse sunt partide ale trecutului, care încet-încet vor dispărea în toată lumea. Vă dau un exemplu. Recent, președintele Serbiei, țară care pentru o lungă perioadă de timp a dus o politică orientată spre Federația Rusă, a afirmat că ei nu recunosc, categoric, Crimeea, Donețk și Lugansk, ca fiind teritorii ale Rusiei. Au o atitudine negativă vis-a-vis de războiul provocat de Rusia în Ucraina. Asta vorbește despre o schimbare radicală a poziției comunității, chiar și în rândurile elitelor politice. Să adopți, în prezent, o poziție pro-rusă, înseamnă să pui cruce pe strategia de dezvoltare. Moldova trebuie să pună, categoric, accentele. Sau Europa, care înseamnă piață europeană, nivel de trai european, garanții de securitate, sau Rusia, care poate veni, în orice moment, cu tancuri, și să vă omoare copiii”, a mai spus Mihail Podoleak.

Consilierul ucrainean a oferit exemplul Estului Ucrainei care a fost considerat anterior parte a țării populată preponderent de pro-ruși, vorbitori de limbă rusă. Potrivit lui Mihail Podoleak, 1500 de orașe au fost complet distruse de bombardamentele rusești, fapt ce a năruit dorința populației de a mai adopta o atitudine pro-rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
-2,26
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
0
Mon
0
Tue
1
Wed
1
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău