Mihail Podoleak: Din punct de vedere juridic, nu există niciun fel de referendum

  • 24 Septembrie 2022 08:45
Mihail Podoleak: Din punct de vedere juridic, nu există niciun fel de referendum

Rusia înregistrează pierderi considerabile pe plan militar și încearcă să-și redreseze imaginea în fața societății prin intermediul unor referendumuri care nu au nicio putere juridică. O spune consilierul președintelui Zelensky, Mihail Podoleak, potrivit căruia miza pretinselor referendumuri este de a afirma că regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie sunt parte a Rusiei, iar orice atac asupra lor ar însemna un atac asupra Federației Ruse și astfel toată Europa va fi amenințată cu arma nucleară, notează IPN.

Așa-zisele referendumuri sunt organizate în perioada 23-27 septembrie în regiunile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie. Potrivit presei ruse, funcționarii electorali merg din ușă în ușă cu urnele mobile. Secțiile de vot sunt închise, fiind invocate motive de securitate.

„Din punct de vedere juridic nu există niciun fel de referendum. E vorba doar de propagandă. Aceste teritorii sunt teritoriile suverane ale Ucrainei, doar că ele sunt temporar ocupate, acolo au loc lupte active. Orice decizie luată acolo vizează doar acțiunile de război, nu poate fi vorba de nicio procedură juridică. Regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson nici măcar nu sunt complet ocupate, sunt ocupate doar unele porțiuni. Rusia înregistrează eșecuri considerabile pe plan militar, adică prin metode militare ea nu mai poate avansa. Mai mult, Ucraina contraatacă eficient și-și eliberează teritoriile”, a spus Mihail Podoleak la postul public de televiziune Moldova 1.

Prin încorporarea celor patru regiuni ucrainene în Rusia, Moscova și-ar putea justifica un eventual atac nuclear, spune consilierul prezidențial. Podoleak recunoaște că Ucraina se pregătește pentru o iarnă extrem de dificilă, însă dă asigurări că războiul nu va fi înghețat, iar luptele vor continua până la eliberarea definitivă a tuturor teritoriilor.

„Avem un stat nuclear care atacă un stat non-nuclear cum este Ucraina. Acest stat ne spune că pe porțiunile de teritoriu ocupat, va desfășura un referendum care nu va fi recunoscut de nimeni, va spune că acesta este teritoriul Rusiei și ulterior va amenința întreaga lume cu arma nucleară. Este total absurd și distruge complet modelul universal de securitate mondială. Rusia nu luptă pe câmpul de luptă, ci lovește în infrastructura critică. Zilnic au loc atacuri asupra centralelor termice, asupra mijloacelor de transport în comun sau pur și simplu sunt atacate centrele orașelor. Ucraina înțelege că va fi o iarnă foarte grea, însă există un consens clar în societate că noi trebuie să continuăm luptele, să contraatacăm și să ne eliberăm teritoriile”, a punctat oficialul ucrainean.

În timpul pretinsului referendum organizat în cele 4 regiuni ucrainene, oamenii sunt întrebați dacă acceptă desprinderea de Ucraina, crearea unui stat independent și aderarea ulterioară la Rusia ca subiect al Federației.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:5,14 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău