Mihai Popșoi: Reforma justiției rămâne prioritatea noastră și începem de la CSM și CSP

  • 27 Ianuarie 2022 08:14
Mihai Popșoi: Reforma justiției rămâne prioritatea noastră și începem de la CSM și CSP

Reforma justiției este obiectivul național trasat de actuala guvernare, iar curățarea sistemului de elemente toxice și corupte începe prin curățarea Consiliului Superior al Procurorilor și Consiliul Superior al Magistraturii. O spune vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi. Potrivit lui, pre-vetting-ul va reprezenta elementul de bază al reformării justiției, iar după evaluarea candidaților la funcția de membru CSP și CSM, va începe și evaluarea judecătorilor și procurorilor, notează IPN.

Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, guvernarea își pune mari speranțe în pre-vetting-ul ce urmează să reformeze organele de autoadministrare din justiție. Potrivit documentului, aprobat în prima lectură, o comisie de evaluare va verifica integritatea, corectitudinea și profesionalismul tuturor candidaților care râvnesc funcția de membru CSM sau CSP. Comisia de evaluare va fi creată din experți naționali și internaționali, care vor fi aprobați cu votul a 3/5 dintre deputați.

„Prioritatea zero rămâne reforma justiției. Începem cu acel pre-vetting, o trecere prin sită a candidaților la funcția de membri ai Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor. CSM și CSP sunt coloana vertebrală a justiției, acum când au expirat mandatele ambelor instituții, avem posibilitatea să resetăm întregul sistem al justiției. Însă dacă acolo nimeresc oameni corupți, neprofesioniști, care vin acolo doar ca să-și burdușească buzunarele, nu se va schimba mare lucru. Iată de ce ținem la acest pre-vetting, ulterior vom trece la evaluarea judecătorilor și procurorilor, așa încât cei corupți să plece din sistem și această țară să poată respira liber”, a spus Mihai Popșoi, în cadrul emisiunii „Important” de la TVC21.

La jumătate de an de la preluarea puterii de către PAS, vicepreședintele Parlamentului spune că meritul actualei guvernări este scoaterea Republicii Moldova din anonimat. Potrivit lui, țara a devenit vizibilă pe plan extern și a obținut ajutor substanțial din partea partenerilor de dezvoltare.

„În ultimii ani țara noastră a fost, practic, izolată. Președintele țării n-a reușit să ajungă nici măcar în România sau Ucraina timp de 4 ani. Era rușinos. Acum avem nu doar deschiderea, dar și sprijinul colosal al partenerilor noștri europeni care ne-au oferit 150 de milioane de euro și acum negociem, discutăm un nou sprijin pentru Republica Moldova pentru a depăși dificultățile cu care ne confruntăm. Avem un memorandum cu FMI pe 3 ani, peste 500 de milioane de dolari, bani care vor fi orientați spre îmbunătățirea economiei naționale, creșterea competitivității, pentru că doar așa putem crește salariile și pensiile”, a mai spus Mihai Popșoi.

Printre realizările actualei guvernări în 6 luni de mandat, vicepreședintele Parlamentului a punctat majorarea pensiei minime până la 2000 de lei, oferirea compensațiilor pentru tariful la gazele naturale, oferirea ajutorului pentru perioada rece a anului în valoare de 700 de lei. Ieri, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că, indiferent dacă ANRE va da sau nu curs solicitării Moldovagaz de a majora tariful la gazele naturale până la 15,59 lei pentru un metru cub, consumatorii casnici care folosesc mai puțin de 150 de metri cubi pe lună nu vor simți această majorare în factură, diferența fiind compensată de Guvern.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău