Mihai Popșoi: Mărul discordiei rămâne comisia care va nominaliza candidații la Procuratură și alegerea procurorului general

  • 13 Septembrie 2019 08:47
Mihai Popșoi: Mărul discordiei rămâne comisia care va nominaliza candidații la Procuratură și alegerea procurorului general

Fără o Procuratură independentă, nu putem spera la prosperarea Republicii Moldova pentru că nu va veni niciun investitor în țară, dacă nu va avea certitudinea că afacerile sale sunt protejate de lege. Declarația aparține deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate Mihai Popșoi. Politicianul spune că actuala guvernare muncește pentru a exista o Procuratură profesionistă și independentă, transmite IPN.

Mihai Popșoi spune că în mare parte s-a ajuns deja la un consens în ceea ce privește reforma Procuraturii. Mărul discordiei rămâne comisia care va nominaliza cei câțiva candidați dintre care Consiliul Superior al Magistraturii va putea alege unul și îl va putea propune președintelui la funcția de procuror general. „Noi optăm pentru o comisie apolitică, de aceea, avem rezerve vizavi de reprezentanții Parlamentului, ai Președinției sau Guvernului în această comisie. Noi dorim ca reprezentanții în această comisie să fie apolitici, să fie experți, inclusiv străini, profesioniști din domeniu astfel încât să nu se perceapă acest proces ca fiind unul politizat. Or, noi am avut unele experiențe mai puțin fericite în trecutul foarte recent”, a declarat parlamentarul.

Deputatul socialist Vasile Bolea susține că proiectul privind reforma Procuraturii prevede că la concursul pentru noul șef al instituției să poată candida nu doar procurori, dar și judecători, avocați, ofițeri de urmărire penală și nu doar actuali juriști în funcție, dar și cei care au activat anterior în sistem. „Se mai discută asupra unor tensiuni, eu cred că în timpul apropiat se va reuși să fie înregistrat acest proiect de lege în Parlament, să fie dezbătut și să fie votat”, a declarat Vasile Bolea.

Deputatul democrat Alexandru Jizdan consideră că greul pentru actuala guvernare abia urmează pentru că oamenii tolerează noua putere primele 100 de zile. În opinia lui, actuala guvernare se va confrunta cu sărăcia din țară. „Sunt sigur că actuala guvernare deja a dat de greu și trebuie să găsească soluții. Sigur că eu salut acea deblocare a discuțiilor cu partenerii externi, una care este necesară. Acum o să vedem ce vor face guvernanții pentru că guvernarea precedentă fără susținerea din exterior a reușit, totuși, să construiască 1600 de kilometri de drum, a reușit să implementeze mai multe proiecte sociale. Cu părere de rău, colegii noștri, cu susținerea din exterior, au stopat celelalte proiecte”, spune Alexandru Jizdan.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău