Mihai Popșoi, despre numirea șefului CNA: Politicul nu se mai implică în justiție

  • 04 Februarie 2022 08:00
Mihai Popșoi, despre numirea șefului CNA: Politicul nu se mai implică în justiție

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, spune că odată cu numirea noului șef CNA instituția va începe să activeze în interesul cetățenilor, încetând să mai fie o bâtă împotriva oponenților politici, așa cum se întâmpla pe perioada fostelor guvernări. De cealaltă parte, opoziția extraparlamentară spune că CNA ar trebui să perceapă sprijinul politic din partea actualei guvernări, în raport cu reformele pe care le va demara, în caz contrar, activitatea instituției se va reduce, din nou, la lupta cu corupția mică, notează IPN.

Ieri, Parlamentul l-a numit în funcția de șef CNA pe fostul secretar de stat al Ministerului Justiției, Iulian Rusu. Rusu este de jurist, absolvent al Universității Oxford și are titlu de magistru în drept. Anterior, a deținut funcția de director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene. Vicepreședintele Parlamentului spune că guvernării i-a luat timp pentru a găsi persoana potrivită acestei funcții.

„Procuratura Anticorupție și CNA acum vor avea deplina capacitate să-și exercite mandatul. Noi le oferim toată libertatea. Politicul nu se mai implică în justiție. Politicul, dimpotrivă, are tot interesul ca justiția să fie cât se poate de independentă. Suntem convinși că Iulian Rusu va face față acestei funcții și în scurt timp ne vom convinge de acest lucru. CNA și Procuratura Anticorupție au mandat să lupte, în primul rând, cu corupția mare, pentru că, vorba din popor „peștele de la cap se strică”, iar acea luptă cu corupția în rândul medicilor, polițiștilor și profesorilor, nu că nu ar fi importantă, dar pe alocuri este ridicolă”, a spus Mihai Popșoi, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

De cealaltă parte, atât președintele interimar PDM, Monica Babuc, cât și fostul lider PUN, Octavian Țîcu, spun că guvernarea trebuie să-și manifeste deschis sprijinul pentru noua conducere CNA, astfel încât reprezentanții instituției să aibă certitudinea că au girul puterii în lupta anticorupție.

„Un șef oricât de bun ar fi el, oricât de dotat, orice Harvard-uri ar absolvi, trebuie să aibă echipă. Iar echipa trebuie să aibă absoluta încredere că se poate sprijini pe guvernare. Lipsa echipelor în guvernarea PAS creează percepția unor acțiuni incompetente. Regret această modificare din legislație, când s-a eliminat concursul și s-a recurs la numire. Vreau să le spun celor din PAS că dacă atunci când s-a propus candidatura Marianei Durleșteanu, PDM nu făcea ceea ce a făcut, s-ar fi putut că noi astăzi să nu stăm aici”, a spus Monica Babuc.

„Dacă nu va exista o implicare politică clară, ca oamenii care lucrează în sistem să aibă o claritate asupra faptului că PAS rămâne la putere și ei au o susținere politică clară pentru reformele pe care le au de făcut, n-o să se miște nimic. Pentru că ei se orientează în funcție de ceea ce se întâmplă în politic. Dacă va exista susținere politică, vor merge lucrurile. Așa a lucrat sistemul în România, DNA a avut succes, pentru că a avut o garanție clară a sistemului de securitate. Noi nu avem acest sistem de securitate”, a spus ex-liderul PUN, Octavian Țîcu.

Candidatura lui Iulian Rusu la șefia CNA a fost susținută de 57 de deputați PAS. Hotărârea de numire intră în vigoare la data de 7 februarie 2022.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău