Mihai Magdei: „Nu se poate să tot vorbească la televiziuni și să zică: „Vaccinați-vă, vaccinați-vă”, în timp ce nu avem doze suficiente. Dacă s-ar vaccina măcar 300-400 de mii de cetățeni moldoveni în România, vom avea mai mult control asupra situației ”

  • 21 Aprilie 2021 13:05
Mihai Magdei: „Nu se poate să tot vorbească la televiziuni și să zică: „Vaccinați-vă, vaccinați-vă”, în timp ce nu avem doze suficiente. Dacă s-ar vaccina măcar 300-400 de mii de cetățeni moldoveni în România, vom avea mai mult control asupra situației ”

În Republica Moldova se atestă o tendință îmbucurătoare de scădere a numărului de infectări prin SARS-CoV-2. Unul dintre motive ar fi că în Chișinău, unde se atestă cele mai multe cazuri, s-a ajuns deja la imunitate comunitară, dar important este și faptul că s-au vaccinat medicii, consideră epidemiologul Mihai Magdei, fost ministru al Sănătății. El atrage atenția însă că ar trebui să rămână în vigoare restricțiile și atenționează că după sărbătorile de Paști ne-am putea confrunta cu un nou val de infectări. Detalii, într-un interviu realizat de Cristina Popușoi.

  • Dle Mihai Madgei, prin ce se explică numărul în scădere de infectări prin Sars-cov-2?

În Chișinău s-a dezvoltat imunitatea comunitară”

Situația epidemiologică în Republica Moldova se caracteriza mult prin circulația cetățenilor. Foarte multe infectări erau în spitale, pentru că erau spitalizați și bolnavi cu alte maladii și bolnavi de Covid-19. În municipiul Chișinău vin foarte mulți oameni din suburbii și ei contactează în supermaketuri, autobuze, la piețe. Astăzi procesul epidemic s-a diminuat în municipiul Chișinău. S-a cumulat imunitatea comunitară. Din acele peste 250 de mii de cazuri înregistrate oficial, mai mult de jumătate sunt în Chișinău. Dar acestea sunt datele oficiale, dar la maladiile respiratorii sunt și cazuri ușoare, când oamenii nu merg la medic, de aceea coeficientul îmbolnăvirilor în Chișinău ar trebui înmulțit măcar 3,5. În Chișinău s-a dezvoltat imunitatea comunitară. S-au vaccinat aproape toți lucrătorii medicali din municipiul Chișinău, s-au vaccinat o parte din profesori.

Dar aceasta nu înseamnă că situația este sub control. Trebuie să ne vaccinăm în continuare, măcar 85-90 la sută din populație. Restricțiile trebuie să fie în vigoare. Se așteaptă înghesuiala populației la cimitire, la sărbătorile de Paști. Și aici trebuie să fim foarte atenți, pentru că ar putea să apară un nou val de infectări. Să se sărbătorească Paștele acasă, în familie, să nu contacteze, dacă sunt bolnavi să se adreseze medicului de familie și să stea acasă izolație. Ar trebui să fim în continuare atenți la cei care vin de peste hotare. Este un fapt îmbucurător că avem tendințe de micșorare a numărului de infectări.

  • Ce se întâmplă dacă pe fundalul unei ușoare scăderi a infectărilor s-ar veni cu relaxări? Ce s-ar întâmpla cu sistemul medical

Sistemul medical este suprasolicitat deja al doilea an consecutiv. Lucrătorii medicali au obosit. E nevoie de paturi de campanie”

Sistemul medical este suprasolicitat deja al doilea an consecutiv. Lucrătorii medicali au obosit. E nevoie de paturi de campanie, suplimentare și aici ne poate ajuta doar Uniunea Europeană. Și în al doilea rând, trebuie să aducem vaccinuri ca să imunizăm oamenii. Nu se poate să tot vorbească la televiziuni și să zică: „Vaccinați-vă, vaccinați-vă”, în timp ce nu avem doze suficiente. Dacă s-ar vaccina măcar 300-400 de mii de cetățeni moldoveni în România, vom avea mai mult control asupra situației.

  • Cum ați caracterizați procesul de vaccinare în Republica Moldova?

Lumea trebuie să înțeleagă că noi nu ne salvăm pe noi, noi salvăm omenirea”

Este foarte puțin și noi începem să pierdem autoritatea în rândul populației. Noi îi îndemnăm să se vaccineze, dar noi nu le putem asigura un proces de imunizare 24 din 24, așa cum se fac adevăratele campanii de vaccinare. Lumea trebuie să înțeleagă că noi nu ne salvăm pe noi, noi salvăm omenirea. Și în acest proces de salvare are și Republica Moldova un rol. Acesta nu e un vaccin de profilaxie care să ne ajute pentru 3-4 ani, acesta e o intervenție în procesul epidemic, ca să micșorăm circulația virusului în rândul populației. Populația nu trebuie să teamă, noi am vaccinat copii până la 15 ani. Ei sunt copii sănătoși și nu am avut niciodată complicațiile care erau înregistrate în instrucțiunea preparatului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău