Mihai Ghimpu a invitat șefii misiunilor diplomatice la sediul PL pentru a vorbi despre dosarele politice
-
05 Octombrie 2017 13:52
Despre „derapajele antidemocratice”, problemele cu care s-a confruntat R. Moldova pe parcursul ultimilor ani, „arestările politice din ultima perioadă”, „schimbarea sistemului electoral, în pofida recomandărilor venite din partea Comisiei de la Veneția și a partenerilor externi, sugrumarea business-ului, terorizarea oamenilor politici și de afaceri”, dar și alte subiecte, le-a vorbit la 4 octombrie liderul PL, Mihai Ghimpu mai multor ambasadori străini la Chișinău, printre care ambasadorul SUA, James D. Pettit și noul ambasador al Uniunii Europene, Peter Michalko.
Politicianul i-a invitat pe aceștia pentru discuții la sediul Partidului Liberal, „în contextul în care în ultimele luni, din partea guvernării prin intermediul organelor de drept au loc atacuri asupra oponenților politici, lideri de partide, primari, președinți de raioane și oameni de afaceri”, se arată într-un comunicat de presă al formațiunii politice.La întrevedere au participat:
- E.S. James D. Pettit,ambasadorul SUA,
- E.S. Peter Michalko, noul ambasador al Uniunii Europene,
- E.S. Daniel Ionița, ambasadorul României,
- E.S Pascal Vagogne, ambasadorul Franței,
- E.S. Signe Burgstaller, ambasadoarea Suediei
- E.S. Zdeněk Krejčí, ambasadorul Cehiei,
- reprezentanți de la ambasadele Italiei, Poloniei, Slovaciei și Austriei.
Liberalul a menționat că în R. Moldova „au fost votate legi și reforme bune, dar acestea nu sunt implementate cu strictețe, dar pe placul cuiva”, referindu-se la îngrijorările exprimate de eurodeputați la 3 octombrie în Parlamentul European, când a avut loc o dezbatere referitor la situația din R. Moldova.
În comunicatul de presă al PL se precizează că „Mihai Ghimpu a vorbit despre presiunile din partea Partidului Democrat la adresa oponenților politici, oamenilor de afaceri, exercitate prin intermediul organelor de drept și celor fiscale. Președintele PL s-a referit la dosarele politice intentate liderilor PL, Dorin Chirtoacă și Iurie Chirinciuc, dar și la cazul Președintelui raionului Dubăsari, dl. Grigori Policinschi și ale unor primari”.
Mihai Ghimpu le-ar fi spus ambasadorilor străini că în R. Moldova este instaurată teroarea față de cei care nu vor să se subordoneze lui liderului PDM, Vlad Plahotniuc și că a încceput odată ce „acesta și-a asigurat o majoritate parlamentară loială, formată cu ajutorul deputaților transfugi, inclusiv patru de la PL”.
De asemenea, Mihai Ghimpu le-ar fi vorbit șefilor misiunilor diplomatice despre arestarea primarului suspendat din funcție a mun. Chișinău și nepotul său, Dorin Chirtoacă.
„În repetate rânduri, judecătorii au prelungit arestul la domiciliu al Primarului General Dorin Chirtoacă, la moment durata cumulată a măsurii preventive constituind mai mult de 4 luni. În această perioadă, așa zisele probe prezentate de procurori sunt doar declarațiile celor doi funcționari responsabili de ”domeniul parcărilor” și o poză în care apare Dorin Chirtoacă, ținând un motan în brațe.
Mai mult ca atât, prelungirile arestului la domiciliu sunt bazate exclusiv pe ”spusele” procurorului, judecătorul admițând cererile ”copy paste” ale acuzatorului de stat, fără nicio probă nouă, în esență doar data de înregistrare se schimbă de la o cerere la alta. Instanțele nu motivează hotărârile sale și nu iau în considerație argumentele apărării, acestea din start au avut o poziție preconcepută de a menține arestul la domiciliu aplicat lui Dorin Chirtoacă, chiar și în situația în care nu există niciun temei de fapt și de drept în acest sens. Toate acestea demonstrează vădit caracterul politic al dosarului.
O altă gravă încălcare, strigătoare la cer, în afară de arestarea lui Dorin Chirtoacă fără probe este și faptul că procurorul de caz, Dumitru Robu, prin ordonanța sa din data de 31 mai 2017, ilegal a înlăturat avocații primarului Dorin Chirtoacă, încălcând astfel articolul 72 din Codul de procedură penală. Și astfel îngrădindu-se lui Dorin Chirtoacă, dreptul la apărare, un drept fundamental, garantat de Constituția Republicii Moldova și Convenția Europeană pentru Drepturile Omului. Instanța de judecată până la moment nu a examinat plângerea depusă de primar, pentru a nu permite Primarului General Dorin Chirtoacă să se adreseze la CtEDO”, informează PL. Presa nu a fost anunțată și nici invitată la întâlnirea liderului PL cu șefii misiunilor diplomatice.
Potrivit serviciului de presă al PL, ambasadorii UE și SUA ar fi afirmat că sunt la curent cu evenimentele care au loc în în țară și că vor continua să monitorizeze starea justiției, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în R.Moldova.
Totodată, noul șef al Delegației Uniunii Europene la Chișinău, E.S. Peter Michalko ar fi subliniat că „pentru el sunt foarte importante relatările cu lux de amănunte făcute de Mihai Ghimpu, menționând că va studia cu atenție toate aspectele și toate informațiile, va face o evaluare pe care o va comunica public”.
Partidul Democrat din Moldova și liderul acestuia, Vlad Plahotniuc, nu au venit cu o reacție la acuzațiile aduse de președintele PL, Mihai Ghimpu.
Sursa: zdg.md