Migrație și azil: Consiliul Europei susține o protecție mai bună a persoanelor vulnerabile

  • 05 Mai 2021 15:19
Migrație și azil: Consiliul Europei susține o protecție mai bună a persoanelor vulnerabile

Comitetul de miniștri al Consiliului Europei a adoptat miercuri planul de acțiune privind migrația și azilul în Europa (2021-2025), în care este subliniată nevoia unei protecții sporite pentru persoanele vulnerabile, pe întreaga durată a procedurilor de azil și migrație, indică un comunicat de presă al organizației, transmite Agerpres.

''Migranții și solicitanții de azil se confruntă cu probleme particulare în timpul pandemiei de COVID-19, în special pentru a avea acces la asistența medicală și la vaccinare. Noi consolidăm cooperarea cu statele membre pentru a proteja majoritatea persoanelor vulnerabile'', a declarat secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić.

Noul plan de acțiune include principalele provocări și oportunități identificate după publicarea, în 2019, a precedentului plan, consacrat de acea dată copiilor. Curtea Europeană a Drepturilor Omului, comitetele directoare și organismele de monitorizare ale Consiliului Europei au subliniat protecția specială pe care statele trebuie să o furnizeze persoanelor vulnerabile în contextul azilului și al migrației.

În noul plan de acțiune, ''persoanele vulnerabile în contextul migrației și azilului'' sunt acelea ale căror nevoie particulare au fost constatate după o evaluare individuală a situației lor și care sunt îndreptățite să facă apel la obligația statelor de a furniza o protecție și o atenție speciale.

Planul de acțiune se bazează pe patru piloni, dintre care trei decurg din mandatul central al Consiliului Europei - drepturile omului, democrație și stat de drept, cel de-al patrulea pilon este unul transversal, bazat pe cooperare: asigurarea protecției și promovarea garanțiilor; garantarea accesului la drept și justiție; încurajarea participării democratice; consolidarea cooperării între autoritățile responsabile pentru migrație și azil în statele membre ale Consiliului Europei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău