Migranți vietnamezi decedați: Un camionagiu irlandez a pledat vinovat în fața unui tribunal din Londra

  • 28 August 2020 19:47
Migranți vietnamezi decedați: Un camionagiu irlandez a pledat vinovat în fața unui tribunal din Londra

Un camionagiu irlandez în vârstă de 40 de ani a pledat vinovat, vineri, în procesul privind cei 39 de cetățeni vietnamezi găsiți decedați, în octombrie 2019, într-un camion frigorific aflat în zona industrială a orașului Grays, la est de Londra, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Ronan Hughes a compărut în fața tribunalului londonez Old Bailey în procesul privind cazul care a șocat întreaga lume și a atras atenția opiniei publice asupra gravității și amplorii traficului de migranți.

La 23 octombrie 2019, cadavrele unui număr de 31 de bărbați și opt femei au fost descoperite înghesuite într-un camion frigorific aflat în zona industrială a orașului Grays, la est de Londra. Containerul provenea din portul belgian Zeebrugge. Trei dintre victime aveau sub 18 ani, printre care doi băieți în vârstă de 15 ani.

Multe dintre victime erau originare din regiunile sărace Nghe An și Ha Tinh, din centrul Vietnamului, unde oamenii trăiesc din pescuit, agricultură sau industrie, iar familiile fac datorii de mii de dolari pentru a reuși să trimită un membru al lor în Regatul Unit. Unii dintre cei 39 de vietnamezi găsiți morți sosiseră cu câteva luni înainte în Europa și găsiseră mici job-uri în Franța, Germania sau România, înainte de a încerca să plece spre Regatul Unit.

De asemenea, șoferul camionului, nord-irlandezul Maurice Robinson, a pledat vinovat la acuzația de omucidere. Un al treilea bărbat, Eamonn Harrison (23 de ani), și el nord-irlandez, a pledat nevinovat la aceleași acuzații.

Rețeaua de trafic de migranți implicată în acest caz și-a continuat activitatea și după această dramă, inclusiv în perioada carantinei impuse de pandemia de COVID-19. Traficanții s-au adaptat amenajând cabinele camioanelor pentru a-i ascunde pe migranții care intenționau să treacă dincolo de Canalul Mânecii. La fiecare drum urmau să fie transportați trei sau patru migranți ascunși în acest fel. Aceștia plăteau între 20.000 și 25.000 de euro pentru a ajunge în Regatul Unit și 35.000 de euro pentru întreaga călătorie din Vietnam, deseori lucrând ilegal în beneficiul traficanților.

Această tragedie, care a stârnit un val de reacții la nivel internațional, a scos la iveală pericolele la care se expun imigranții ilegali, în special din partea traficanților fără scrupule ce profită de vulnerabilitatea lor. Vietnamezii doritori să emigreze ilegal ajung adesea să lucreze la ferme de canabis ilegale în Regatul Unit, reduși la o stare de semisclavie.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău