Migranți | Uniunea Europeană, divizată cu privire la noile sancțiuni economice împotriva Belarusului
-
18 Octombrie 2021 15:25
Germania a cerut luni adoptarea unor sancțiuni împotriva operatorilor care ajută compania aeriană belarusă să transporte migranți în drum spre Europa, dar această solicitare nu a întrunit unanimitatea în rândul statelor Uniunii Europene, relatează France Presse, potrivit Agerpres
"Avem nevoie de sancțiuni împotriva companiilor aeriene care câștigă bani aducând refugiați în Germania sau în alte țări europene", a afirmat șeful diplomației germane Heiko Maas la sosirea la reuniunea Consiliului Afaceri Externe al UE (CAE), găzduită de Luxemburg.
Ministrul german s-a referit în special la închirierea avioanelor în Irlanda de către compania națională aeriană din Belarus, Belavia, pentru a-i permite să evite interdicția de zbor în UE.
Ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, nu și-a ascuns rezervele față de această cerere, notează AFP.
"Suntem conștienți de faptul că multe dintre închirierile de avioane se fac în Irlanda. Este o activitate foarte importantă aici", a recunoscut el.
"Irlanda este cât se poate de deschisă posibilității de a crește presiunea împotriva regimului din Belarus prin aplicarea de sancțiuni și aceasta poate implica inexistența unor închirieri suplimentare sau viitoare de avioane pentru Belavia", a declarat demnitarul irlandez.
Dar Coveney s-a opus anulării contractelor existente, "căci ele sunt o obligație legală". "Este vorba așadar de un domeniu dificil din punct de vedere juridic", a explicat el.
"Irlanda vrea să crească presiunea și sancțiunile împotriva regimului belarus, dar noi trebuie de asemenea să ne asigurăm că acest lucru este practic și realizabil", a avertizat ministrul irlandez.
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, care prezidează reuniunea CAE, și-a manifestat scepticismul cu privire la șansele de a se ajunge la un acord privind noi sancțiuni economice.
"Măsuri suplimentare sunt necesare împotriva situației create de regim, dar trebuie să vedem ce vor decide statele membre", a declarat el. Unanimitatea este necesară pentru noi sancțiuni.
"Nu va exista o decizie privind noi sancțiuni astăzi", a dezvăluit un participant la reuniune pentru AFP.
UE îl acuză pe președintele belarus Aleksandr Lukașenko că facilitează sosirea unor migranți din Orientul Mijlociu la Minsk, iar apoi îi ajută să treacă frontiera în Lituania, Letonia și Polonia, ca represalii la sancțiunile economice și individuale adoptate de UE contra Belarusului.
"Lukașenko nu este nimic altceva decât șeful unei rețele de contrabandiști", s-a revoltat Maas.
Aleksandr Lukașenko și doi dintre fiii săi figurează pe lista celor 166 de cetățeni belaruși care au interdicție de intrare în UE.