Migranți în Belarus: Bagdadul anunță un prim zbor de repatriere a irakienilor pentru joi; EAU limitează cursele

  • 15 Noiembrie 2021 10:45
Migranți în Belarus: Bagdadul anunță un prim zbor de repatriere a irakienilor pentru joi; EAU limitează cursele

Guvernul irakian a anunțat că va organiza joi un prim zbor de repatriere a migranților irakieni blocați la frontiera între Belarus și Polonia „ pe bază voluntară", relatează luni France Presse, citat de AGERPRES.

„Irakul va efectua o primă cursă pentru cei care doresc să se întoarcă acasă de bună voie în data de 18 a acestei luni" din Belarus, a declarat Ahmed al-Sahaf, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe irakian, la televiziunea publică în noaptea de duminică spre luni.

El nu a precizat câte persoane se vor putea îmbarca la acest zbor Minsk-Bagdad. Până acum, Irakul „a contabilizat 571 de irakieni" blocați la frontiera polono-belarusă care s-au declarat pregătiți să revină „voluntar" în Irak, a explicat Sahaf.

Acești irakieni, originari în cea mai mare parte din regiunea autonomă Kurdistan din Irak, fac parte din grupul de mii de migranți din Orientul Mijlociu blocați în prezent la frontiera între Belarus și Polonia, țară membră a Uniunii Europene.

Legăturile aeriene regulate între Bagdad și Minsk sunt suspendate din luna august, iar consulatele Belarusului din Bagdad și Erbil, capitala Kurdistanului irakian, sunt închise de peste o săptămână.

Aceste măsuri, a explicat Sahaf, „au redus călătoriile irakienilor (spre Belarus), dar problema este că unii se duc acolo cu zboruri indirecte, via Turcia, Qatar, Emiratele Arabe Unite și Egipt".

Migranții kurzi irakieni spun că fug de dificultățile economice și instabilitatea cu care se confruntă regiunea lor, situată în nordul Irakului.

Unii dintre ei, intervievați de AFP, spun că vor să intre în Polonia și apoi să plece în Germania sau Marea Britanie în speranța de a găsi perspective economice mai bune.

Soarta lor este sursa unui impas în relațiile dintre UE și SUA, pe de o parte, și Belarusul, susținut de Rusia, aliatul său, pe de alta.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, se deplasează luni la Bagdad pentru a discuta cu privire la această criză a migrației.

Pe de altă parte, Emiratele Arabe Unite au interzis luni cetățenilor din Afganistan, Siria, Yemen și Irak să se îmbarce la cursele spre Minsk, în contextul în care Uniunea Europeană acuză că aceste zboruri au fost folosite pentru a transporta mii de migranți în Belarus cu scopul de a genera o criză umanitară la granița sa, potrivit Reuters.

Compania aeriană de stat Belavia din Belarus a indicat într-o notificare că această decizie a cabinetului de miniștri din EAU a fost emisă duminică.

Mii de migranți din Orientul Mijlociu sunt blocați în pădurile din Belarus la frontiera cu Polonia, Letonia și Lituania, toate state membre ale UE care refuză să-i lase să intre pe teritoriul blocului comunitar, în condițiile în care temperaturile se apropie de pragul înghețului. Câțiva dintre ei au decedat și există temeri privind siguranța celorlalți pe măsură ce se apropie iarna. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău