Migranți: De patru ori mai multe traversări sau încercări de a traversa Canalul Mânecii în 2020

  • 09 Ianuarie 2021 10:10
Migranți: De patru ori mai multe traversări sau încercări de a traversa Canalul Mânecii în 2020

Peste 9.500 de treceri sau încercări de a traversa Canalul Mânecii de către migranți care au dorit să ajungă pe coastele britanice cu ambarcațiuni improvizate au fost înregistrate în 2020, de patru ori mai mult decât în 2019, au anunțat vineri autoritățile franceze, relatează AFP, potrivit Agerpres.

''În 2020, au fost înregistrate 868 de evenimente legate de încercări sau traversări ale migranților'', a declarat pentru AFP prefectura maritimă a Canalului și Mării Nordului. Șase persoane au murit și trei au dispărut în timpul acestor traversări periculoase, după patru decese înregistrate în 2019, a adăugat sursa citată.

Prefectura maritimă a precizat că același migrant ar putea fi numărat de mai multe ori dacă a încercat să treacă de mai multe ori. În 2019, au fost înregistrate 203 încercări sau treceri în care au fost implicați 2.294 de migranți. Aceste cifre erau deja de patru ori mai mult decât în 2018.

Potrivit lui François Guennoc, președintele asociației Auberge des Migrants, creșterea acestui fenomen migrator poate fi explicată de ''mai mulți factori'': ''condițiile meteorologice foarte bune între începutul lunii martie și august, creșterea șanselor de reușită, îmbunătățirea metodelor de contrabandă, în special cu plecări multiple pe o zonă de coastă de aproape 200 de kilometri, profitabilitatea acestor practici, precum și dificultățile tot mai mari de trecere cu camioanele din cauza perfecționării sistemului de urmărire la frontiere''.

Pentru candidații la traversare, ''condițiile de supraviețuire pe coastă sunt din ce în ce mai dificile, cu evacuări masive și o presiune puternică a poliției'', a remarcat Guennoc.

Potrivit lui, ''aceste încercări vor continua din cauza politicii europene'' în ceea ce privește ''dreptul de azil și primire care nu merge într-o direcție pozitivă''.

În prezent, asociațiile identifică o mie de migranți între Calais și Grande-Synthe care riscă să fie expulzați aproape zilnic din taberele lor improvizate.

Operațiunile de salvare implică în mod regulat resurse maritime și aeriene pentru a oferi asistență ambarcațiunilor adesea supraîncărcate și defecte.

De la sfârșitul anului 2018, aceste traversări s-au înmulțit în pofida avertismentelor repetate din partea autorităților, care evidențiază pericolul legat de densitatea traficului, curenții puternici și temperatura scăzută a apei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:1,54 m/s
Sun
25
Mon
25
Tue
29
Wed
27
Thu
22
Arhivă Radio Chișinău