Micșorarea vârstei de pensionare și a stagiului de cotizare va defavoriza în mod special femeile, atenționează Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

  • 17 Decembrie 2020 13:12
Micșorarea vârstei de pensionare și a stagiului de cotizare va defavoriza în mod special femeile, atenționează Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Micșorarea vârstei de pensionare și a stagiului de cotizare va defavoriza în mod special femeile, atenționează Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, care semnalează că modificările votate ieri în Parlament vor diminua pensiile pentru majoritatea femeilor din Republica Moldova.

Organizația argumentează că autorii proiectului au lăsat neschimbată formula de calcul a pensiei, care este bazată atât pe venitul mediu lunar asigurat, cât și pe stagiul total de cotizare. Astfel, deși femeile vor avea posibilitatea de a se pensiona mai devreme, pensia acestora va fi mult mai mică în comparație cu cea a bărbaților. Potrivit datelor prezentate, în 2019, bărbații primeau o pensie medie cu 20 la sută mai mare decât cea a femeilor, iar în municipiul Chișinău diferența este și mai mare – de 32 la sută. 

Astfel, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare dezaprobă reducerea vârstei de pensionare, precum și maniera iresponsabilă și netransparentă în care acest proiect de lege a fost elaborat și votat și solicită ca proiectul să nu fie promulgat de președinte.

Proiectul prevede micșorarea vârstei de pensionare: pentru femei la 57 de ani și pentru bărbați la 62 de ani. Totodată, acesta prevede și stabilirea stagiului de cotizare de 30 de ani pentru femei și 33 de ani pentru bărbați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău