Microsoft: Hackeri ruși și nord-coreeni au luat la țintă producători de vaccinuri împotriva COVID-19
-
13 Noiembrie 2020 20:00
Trei entități lucrând pentru guvernele Coreei de Nord și Rusiei au lansat atacuri cibernetice împotriva mai multor organizații implicate în cercetarea tratamentelor și a vaccinurilor împotriva noului coronavirus din mai multe țări, inclusiv Franța, Coreea de Sud și SUA, a informat vineri gigantul Microsoft Corp, citat de Reuters și DPA, preluat de Agerpres.
Potrivit gigantului de software, un grup rusesc de hackeri numit "Fancy Bear" și două grupuri nord-coreene supranumite "Zinc" și "Cerium" sunt implicate în recentele tentative de intruziune în rețelele a șapte companii farmaceutice și institute de cercetare din Canada, Franța, India, Coreea de Sud și Statele Unite.
Majoritatea țintelor reprezintă "producători care aveau vaccinuri COVID-19 în diferite etape de studii clinice", a declarat vineri Tom Burt, vicepreședintele Microsoft, responsabil pentru problemele de securitate în cadrul companiei, într-o postare pe blog. Burt nu a dat numele niciunei companii vizate.
În majoritatea cazurilor, încercările de intruziune au eșuat, dar unele au avut succes, adaugă Microsoft, fără alte detalii.
Hackerii utilizează atât așa-numite atacuri de forță brută (de a ghici numele de utilizator și parola), cât și tactici de spear-phishing (șir de e-mailuri concepute pentru a-l face pe utilizator să reacționeze și să ia măsuri).
Unul dintre grupurile nord-coreene a trimis momeli prin e-mail utilizând "teme COVID-19", dându-se drept "reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății" (OMS).
Societățile farmaceutice vizate în ultimele atacuri își au sediul în Canada, Franța, India, Coreea de Sud și SUA, indică Microsoft.
SUA au acuzat în iulie China și Rusia de tentativa de a intra în sistemele producătorilor de vaccinuri.
Microsoft menționează că, de la o vreme, domeniul sănătății este ținta predilectă a atacurilor cibernetice din cauza pandemiei de coronavirus.
Tentative de atacuri cibernetice au vizat Republica Cehă, Franța, Germania, Spania, Thailanda și SUA.
Anunțul Microsoft face parte din cele mai recente informații asupra tentativelor unor state de a pirata cercetări legate de eforturile medicale de combatere a pandemiei.
Sursa:Agerpres